Vanliga ställda frågor om rasen

Text nedan är ur: SPHK:s rasklubb för Samojeds folder. "Är Samojeden rätt för dig? Vanliga frågor".

Rätt träning, kärlek och god skötsel av din nya valp och bästa vän är en förutsättning för att du och din familj skall få många år fyllda med kärlek, glädje och lojalitet. Har du skaffat en hund så har du också tagit på dig ansvaret för dess välbefinnande och hälsa livet igenom. Du måste räkna med att du i minst 10- 15 år framåt skall ha möjlighet att ta hand om din Samojed på ett bra sätt. Genom att skaffa den har du också lovat honom att sköta om den väl. För att din Samojed skall må bra så måste den också få utlopp för dess naturliga instinkter och just detta gör att det kommer att krävas en hel del av dig som ägare i din och din hunds relation.

Svaren på dessa frågor arbetade vi fram tillsammans under de åren jag satt i rasklubbens styrelse vilket innebär att det är en bred kompromiss mellan många olika åsikter om rasen i olika sammanhang. Men detta är ett inressant material i och med att det speglar en bredd av Samojedägare och uppfödares uppfattning av rasen. Det enda jag har och kommer justera är normalpriset för en Samojed, då det förändras från år till år.

Klicka på plusset (+)efter varje fråga för att läsa svaret.

1. Hur mycket kostar en Samojed?

En samojedvalp ligger vid köp normalt sett på mellan 15 000 - 19 000 kr. Ligger en Samojedvalp högt i pris bör man kontrollera om det finns berättigade orsaker till det högre valppriset. Det är inte säkert att en valp med välmeriterade föräldrar är dyrare än en valp med omeriterade föräldrar, priset beror helt på uppfödarens personliga syn på vad valppriset skall ligga på. Raser med ett högt valppris tenderar att lättare hamna i händerna på oseriösa uppfödare som bara vill tjäna en extra slant istället för att avla för att bevara rasens alla egenskaper, därför är det viktigt att som valpspekulant förhöra sig om orsaken bakom prislappen och vilka egenskaper uppfödaren medvetet beaktat i sin avel. I valppriset bör uppfödaren ha räknat in de utgifter denne haft för att ta fram en valpkull, så som exempelvis parningsavgift till hanhundsägaren, foder under dräktighet och valparnas åtta första veckor, veterinärutgifter, diverse utrustning som exempelvis valplåda, valpleksaker, mm, veterinärutgifter, försäkringar och registreringsavgifter. Det har cirkulerat valpannonser på Samojedvalpar där de kostar över 20.000 vilket rasklubben tar avstånd ifrån.


2. Hur stor är en Samojed?

Samojeden brukar beskrivas som en medelstor hund. Och självklart varierar storleken mellan könen och även en del mellan individerna. En hanhund håller en mankhöjd på 54-60 cm och bör väga 20-25 kg, en tik skall ligga på en mankhöjd på 50-56 cm och bör väga 16-20 kg. Dock förekommer det idag också tyngre exemplar av rasen.

3. Finns det några hälsoproblem inom rasen?

Generellt sett är Samojedhunden en frisk och sund ras, men det finns några ärftliga sjukdomar att se upp med, bland annat HD (höftledsdysplaci) och någon ögonsjukdom. Önskar du djupare information kring dessa läs dokumentet RAS (Rasspecifik avelsstrategi).

4. Samojeden är väl inte bara en draghund? 

Nej, Samojeden är inte bara en draghund, men det är rasens specifika användningsområde och förutsättningarna för denna funktion i både anatomi och mentalitet bör finnas hos rasen, dock skiljer det sig mellan olika linjer hur mycket bruksegenskaper som finns bevarat. Alla raser inklusive Samojedhunden kan man göra det mesta med. Alla aktiviteter står öppna och går att pröva med nästan alla raser bara inte storlek eller kroppsbyggnad ger dem fysiska hinder. Det är kul ju fler aktiviteter Samojeden visar sig duktig i. Det finns en mängd roliga bruksgrenar så som lydnad, agility, spår och sök av olika slag, mm. där man kan ha roligt tillsammans med sin hund, aktiviteter som också leder till en god relation mellan hund och ägare! Men för den sakens skull skall vi inte förneka Samojeden som drag/slädhund!

5. Hur kallt väder kan en Samojed vistas i?

Samojeder arbetade under arktiska expeditioner, där temperaturer droppade ner till -50° C, och påstås ha varit nere på -70° C. Hundar som vistas i varmare klimat utvecklar dock inte pälsen fullt ut för de kallare klimaten. En hund som varit inne mycket måste om den under vintern ska bo utomhus succesivt vänjas vid kylan så att pälsen kan utvecklas och anpassas för den kyla som råder.

6. Kan man ha dem inomhus eller fäller de lika mycket som andra spetsar?

Absolut kan man ha en Samojed inomhus, men den trivs bäst med möjlighet att vara mycket utomhus. Samojedhunden vill alltid vara med och ogillar att "stanna hemma" när familjen åker iväg. De är av naturen väldigt nyfikna och intresserade, men kan vara väldigt okynniga. En Samojed fäller i genomsnitt 2-3 ggr/år allt beroende på om den bor inomhus eller utomhus, en hund som bor utomhus har en tendens att fälla färre gånger än en Samojed som bor inomhus. Pälsen kräver att man bör räkna med att borsta hunden ca:1 gång i veckan, framförallt när de sätter igång och fälla. Det finns Samojeder av den lite kortare pälstypen och de som har den längre och rikligare pälsen och naturligtvis skiljer det sig i hur mycket pälsvård dessa olika pälstyper kräver. Den kortare pälsen är av naturen mindre krävande och lättare att sköta. Vilken pälstyp just din valp får kan vara svårt att gissa, men titta på båda föräldrarna och gärna mor- och farföräldrar, det kan ge en bra hint om vad du kan vänta dig.

7. Är det en skällig ras?

Ja Samojeden har väldigt lätt till skall. Normalt sett använder sig Samojeden av rösten och "pratar" mer än andra raser, och säger vad den tycker ibland. Att Samojeden har lätt till skall betyder inte att den allt jämt står och dumskäller, utan snarare kanske att den ger ifrån sig skall när den vill något. Samojeden skäller om det finns anledning till det, om den hör eller ser något, om någon kommer, om någon eller något åker förbi. En Samojed kommer att skälla om det finns en anledning. Samojedens skalltröskel är relativt låg, även en liten retning kan få hunden att ge ifrån sig skall. En uttråkad Samojed som inte fått den träning och motion den har behov av kan använda skallet som sysselsättning. Samojedens skall är ofta förhållandevis ljust och gällt, och kan kanske vara jobbigare att lyssna på än en dov schäferstämma. Påpekas bör också att detta med skällande är en fråga om hur man uppfostrar sin hund till viss del, men en helt tyst Samojed får man sällan.

8. Kan man ha en Samojed lös utan att den rymmer och jagar vilt?

Nej du skall räkna med att behöva ha den kopplad eller innanför staket. Samojedens jaktinstinkt skall vara svagt utvecklad, ja så står det i alla fall i den nuvarande rasstandarden, men tyvärr har ingen pratat med hundarna innan de ändrade i standarden och därför har således inte samojeden svagt utvecklad jaktinstinkt utan fortfarande ganska starkt utvecklad jaktinstinkt. Samojeden jagar gärna och följer gärna andra djur med doft, vittring eller med syn på kortare eller längre jaktturer om de får chansen. Samojedens urhundsinstinkter gör att den har hela jaktsekvensen intakt går även på dödande om den får tag i sitt byte. Att sedan träna den till jakt är inte alltid det enklaste heller då Samojeden gott anser att den klarar hela jaktdelen på egen hand och inte behöver hjälp av oss som människa. Att därför ha en Samojed lös i skog och mark som vuxen är inget att rekommendera och inget man bör ha som mål med sitt köp av en Samojed heller, för då bli man lätt besviken En Samojed bör ha koppel som vuxen när man är ute och går med den och runt tomten bör man ha ett tillräckligt högt (i vart fall 1,8m) staket runt omkring för att vara säker på att Samojeden stannar på den sida den skall vara och inte följer efter något djur som kanske råkar passera. Visst finns det individer som kan gå lösa och som har mindre jaktinstinkt, men det kan du aldrig avgöra vid ett valpköp. Betrakta hellre dessa individer som undantag för rasen och köp samojeden för den individ de oftast är med tillhörande jaktinstinkt och som bör vara kopplade eller innanför staket.

Det är inte svårt att ha en Samojed lös men det är desto svårare att kalla in den när man själv vill eller att få den att stanna i din närhet då deras radie är väldigt lång. För att kunna ha sin hund lös i lagens mening krävs att man i alla situationer oavsett vad som dyker upp alltid får stopp på hunden inom ett par meters radie, kan du inte garantera detta får du inte ha din hund lös.

9. Hur mycket motion behöver en Samojed och vilken sorts motion?

En samojed är en aktiv hund, som behöver regelbunden motion, detta för att få ut sin energi. Den behöver mycket stimulans, framför allt fysisk. Det är svårt att säga exakt hur mycket motion en Samojed kräver eftersom alla hundar är individer, men en timmes daglig promenad plus fysisk träning ca 3-5 gånger i veckan får du räkna med när hunden är vuxen (fysisk träning = planerad högintensiv fysträning där hunden blir fysiskt trött, du får räkna med att cykla med din hund för att komma upp i tillräckligt hög intensitet. Till fysträning räknas inte långa promenader, lydnad, spårträning eller liknande utan det krävs mer för att trötta ut en Samojed. Du kan motionera din Samojed på många olika sätt: springa/jogga tillsammans med din hund, cykla med den, simträna den, låta hunden bära klövjeväska, och så är självklart drag i alla former en utmärkt form av motion. Valpen och unghunden behöver successivt bygga upp sin muskulatur samt få socialiseringsträning.

Att den fysiska träningen kan innebära drag, klövjning eller löpning är kanske lätt att gissa, men du kan också komplettera med något eller några pass mental träning i form av spår eller något annat som kräver att hunden arbetar både fysiskt (här menas långa spår och kraftigt kuperad terräng) och psykiskt. Agility är också en trevlig och fartfylld sport där hunden får röra sig naturligt (jämför med den frispringande hunden i skogen). Börja försiktigt och ha kul med din valp/unghund och ställ inte för stora krav i början. När hunden är färdigvuxen brukar det räcka med att man lägger en timme på varje tuffare träningspass om inte målet är långa och tuffa fjällturer eller medel- och långdistanstävlingar. Då måste träningsmängden vara betydligt högre och planeras väl för att bygga upp en hållbar muskulatur. Öka successivt belastning och distanser allteftersom hunden blir äldre. Det är en myt att man måste vänta tills hunden är höftledsröntgad med att fysträna den, dock skall den fysiska träningen anpassas till hundens ålder och individuella utvecklingsfaser. Den aktiva slädhundsföraren startar tidigt träningen med den unga hunden under kontrollerade former. Tänk på att underlaget ska vara mjukt, dvs inte asfalt eller vägkanter. Dessa underlag är alldeles för hårda för hunden att motionera på. Det är bra att varva fysisk träning med psykisk träning. Temperaturen utomhus bör vara under 14 grader, så att de inte råkar ut för värmeslag. Tänk även på att efter simning så bör du blåsa pälsen torr för att minska risken för att det skall bildas fukteksem.

Man måste inte köra drag med sin Samojed, det går ofta att få hunden nöjd ändå om den får tillräckligt utlopp för sin fysiska energi och mental stimulering, men det är ett roligt sätt att träna med sin hund och få se hunden riktigt lycklig. Det krävs inte många hundar och det behöver inte vara på snö. En cykel, en lina med expanderande del och en dragsele är allt som behövs. Vill man ha hjälp med att komma igång bör man vända sig till sin uppfödare om denne är aktiv och be om hjälp och råd eller annan rutinerad person. Man kan också ta kontakt med rasklubben eller söka efter dragträffar. Sådana anordnas både av SPHK´s rasklubbar och av SPHKs distrikt, dock sker aktiviteterna främst i distriktens regi. Förutom att här lära sig mer om hur man kan träna så är det ett bra sätt att träffa andra med polarhundar och byta tankar och ideér, samt umgås och bara vara social.

10. Drar de slädar väldigt fort?

Samojeden är hastighetsmässigt en medelsnabb hund och den är uthållig men har oftast svårt att konkurrera med de riktigt snabba rserna så som Siberian husky, fågelhundar, Dobberman, med flera. Men inom sin egen tävlingsklass, B-hundar (Samojed, Grönlandshund, Alaskan malamuten, Schäfer, Riesensnauser mfl), bör den kunna stå sig riktigt bra. De är inte lika snabba som Siberianhuskyn, men en typisk och välkonstruerad Samojedhund bör vara snabbare än Alskan malamute och Grönlandshunden med tanke på rasens lättare byggnad och konstruktion. Vid meritering bör samojeden kunna konkurrera med grönlandshund vad gäller fart.

11. Hur starka är de?

Samojeden är en medelstark hund. Starkare än Siberian huskyn men svagare än Alakan malamuten och Grönlandshunden. Det finns en del Samojeder som vunnit tävlingar i weight pull, framför allt i USA där sporten är stor. Samojeden är den ständige mitt emellan hunden mellan huskyn och de tyngre fraktraserna malamute och grönlandshund. Men visst är Samojeden en stark hund som drar mycket i kopplet och den som håller i bör vara medveten om detta och vara kapabel att hålla i ordentligt.

12. Är de jobbiga att gå ut med, drar de mycket i kopplet?

Många eller kanske snarare näst intill alla Samojeder drar i kopplet om du inte lagt mycket tid på att lära dem att inte dra. Samojedens draghundsanlag gör att det faller sig naturligt för dem att dra. Att hunden drar i kopplet kan hos många ägare upplevas som problem varför det då är viktigt att tidigt börja lära sin Samojed hur man vill att den skall göra istället. Men man bör tänka sig för både en och två gånger om man vill ha sin hund till draghundsträning innan man börjar träna bort koppel-dragandet. Vill man ha en duktig draghund får man kanske också leva med att de drar en del i kopplet. Vill man ha en duktig draghund och samtidigt lära hunden att gå fint i kopplet är det tillrådligt att man först befäster dragträningen en eller ett par säsonger innan man börjar lära bort koppeldragandet på allvar. Visst kan man få en hund till att dra även om man lär bort koppel- dragandet tidigt men den lilla extra gnistan försvinner lätt om man har otur. Att lyckas med önskan om en duktig draghund som också går fint i koppel ökar om man är duktig på att hålla isär saker, man kan exempelvis göra detta med hjälp av olika selar och halsband som man introducerar tidigt, eller liknande som arbetstecken för olika aktiviteter. Dock skall man vara medveten om att all form av träning som begränsar hunden också kommer dämpa hunden vilket gör att du i slutänden inte får lika mycket ut ur den i arbete. Det är lätt att begränsa och dämpa en hund men det är betydligt svårare att gasa ett beteende eller en egenskap som man genom träning begränsat och lärt bort.

13. Går Samojeden bra ihop med andra djur

Till att börja med bör man vara medveten om att Samojeder kan vara riktigt duktiga jägare. Stamfäderna till våra dagars hundar beskrevs allt jämt då de kom från Sibirien till västvärlden som hemska jägare som jagar allt de kommer åt. Så att lita på en Samojed tillsammans med en kanin eller liknande är absolut inte att rekommendera. De flesta Samojeder driver och jagar gärna skogens alla vilda djur och kreatur såsom hästar, kor och får kan också väcka viltinstinken hos en samojed om dessa sätter iväg eller visar flyktbeteenden. Åter igen Samojeden har hela jaktsekvensen kvar naturligt och avslutar gärna jakten med att döda sitt byte om den kommer åt. Visst finns det undantag där man ser samojeder som är kompis med sällskapskaninen i hemmet men det är ytterst ovanligt och kaninen fanns förmodligen då redan i hemmet när valpen flyttade in.

14. Blir en Samojed vad man gör den till?

Nej, ingen hund blir vad man gör den till, eller önskar att den skall vara. Alla raser är ämnade för olika uppgifter med sina rasspecifika egenskaper och karaktärer, även Samojedhunden. Detta innebär att Samojeden är lika lite var mans hund som någon annan ras är det. En Samojed är kanske inte den lämpligaste förstagångshunden för alla med tanke på dess envishet och självständighet. Men med stort intresse för hunddjuret som art och stöd från uppfödare eller andra hundkunniga i omgivningen så går det ofta bra. Samojeden är inte heller den ultimata hunden för alla tillfällen eller användningsområden. Utan även här är det deras ursprungliga funktion som de är skapta för och formade till under tusentals år som passar dem allra bäst. Vill man kan man också ägna sig åt diverse hundsporter så som lydnad, agility och andra bruksgrenar med sin samojed till stor glädje för både ägaren och Samojeden, men man får inte glömma bort att dessa hundar måste få utlopp för sin energi och springa av sig. Draghundsträning av olika slag är ett ypperligt sätt att motionera sina hundar på även om man inte har för avsikt att starta i några tävlingar.

15. Är Samojeder bra familöjemedlemmar?

Ja absolut, bara man tar i beaktan dessa hundars behov av motion och deras styrka. En fullvuxen Samojedhund är alldeles för stark för att rastas av ett barn. Den sociala Samojeden anpassar sig mycket bra till ett familjeliv, och kan med lätthet bli inkluderade i familjeaktiviteter såsom dagsutflykter, semestrar, camping, båtliv, fjällvandring, m.m. ja i princip i alla former av friluftsliv och sociala sammanhang. Samojeder är dessutom ofta mycket barnkära men här är det lika viktigt att lära både hund och barn hur man umgås med varandra.

16. Kan man jaga med en Samojed? Vad kan man jaga med Samojeden?

Inom jakt finns det kanske ett tiotal hundägare i Sverige som använder Samojedhunden som jakthund, de har en stark viltinstinkt. Det finns individer inom rasen som använts i jakt på älg, rådjur eller annat klövdjur, ibland även fågel. Vissa Samojeder har mindre jaktinstinkt men helt borta är den inte, men de kanske trivs bättre av att utforska sin omgivning än att följa spåret på marken. Många Samojeder är mer benägna att jaga för sin egen vinnings skull än att jaga för människan. I flock blir de snabbt systematiska jägare och samarbetar för att fälla viltet som intresserar dem. Samojedhunden uppvisar en ursprunglig jaktinstinkt och är sedan sin ankomst till västvärlden inte systematiskt avlad för att jaga tillsammans med människan.

17. Hur hanterar Samojeden sommarvärmen?

Samojeden hanterar våra olika årstiders temperaturskillnader genom att fälla kraftigt när det blir varmt ute och sätta ny tät vinterpäls framåt hösten/vintern för att klara kylan. Samojedens päls fungerar som en termos och skyddar även hunden på sommaren mot värmen. För att hantera sommarvärmen behöver Samojeden konstant tillgång till kallt vatten att dricka, och skydd från solen. Inomhus kommer hunden att hitta sin egen kalla plats, tex, om huset har något rum med klinkers eller stengolv brukar detta vara en populär liggplats. Utomhus kommer hunden förmodligen att gräva en grop så att den kommer åt den svala fuktiga jorden att ligga på. Finns det en sjö eller om du kan erbjuda hunden en barnpool så kan hunden gå i vattnet och svalka sig. Många Samojeder tycker inte om att simma men går gärna i vattnet så länge de bottnar. Hård fysisk träning under den varmaste tiden bör undvikas. Skall du motionera hunden gör då det innan eller efter solens upp- och nedgång. Kom ihåg att du aldrig skall klippa din Samojed. Samojeden är ett väldigt anpassningsbart djur, men man skall för den sakens skull aldrig pusha en Samojed till ansträngning under varma perioder, då risken för överhettning är överhängande. Vid hög sommarvärme titta efter signaler på överhettning eller värmestress. Lämna ALDRIG en hund i en bil under sommaren eller andra delar av året som är lite varmare.

18. Kan Samojeden hållas som hundgårdshund?

Samojedhunden älskar precis som sina övriga arktiska kusiner att vistas utomhus i alla väder. De flesta Samojedägare får ofta uppleva att hunden hellre ligger ute största delen av dagen än att den vill vara med inomhus. Samojeden kan absolut hållas som hundgårdshund om det görs på rätt sätt! Många som skaffar Samojed stannar sällan vid en hund utan skaffar flera och håller dem ofta i hundgårdar, men med de förutsättningarna att de får komma ut på sina dagliga promenader och träningsrundor, samt att de då och då också får komma in och socialisera sig med sin mänskliga flock också, vilket är viktigt för den sociala Samojeden. De flesta flerhundsägare som har hundgård på tomten har sin hundar ute på dagarna och sedan bor de inne på natten med familjen. En Samojed bör inte lämnas ensam i en hundgård några längre stunder, men är de flera så har de sällskap av varandra och klara sig längre stunder på egenhand. En absolut förutsättning för att hundarna skall må bra i sin hundgård är att de har tillgång till bland annat friskt vatten, skydd mot väder och vind och en väl berikad och varierande miljö i hundgården. Vissa Samojeder kan också vara mycket akrobatiska när det gäller att ta sig över ett staket, vilket man bör beakta då man väljer höjd och utformning på staketet. Det finns Samojeder som klättrar över staket och de som hoppar flera meter, och inte minst så har nog alla Samojeder en förkärlek till att gräva gropar och långa gångar under marken, varför också ett bottengaller och/eller nergrävt staket är att rekommendera. Framför allt en uttråkad och understimulerad Samojed kan bli en riktig utbrytarkung! Kontrollera alltid gällande lagar och föreskrifter innan du bygger din hundgård.

19. Hur är Samojeden inomhus?

Bortsett från fällperioden är en Samojed en alldeles utmärkt inomhushund. De är väldigt renliga hundar och överraskande tysta. De är lättfotade hundar, och på inget sätt klumpiga runt möbler. En Samojed är oftast något lugnare inomhus men exploderar av energi när den kommer utanför dörren. En Samojed vill ofta ligga på de platser som är kalla, t.ex kakel och stengolv och vid dörrar där dörrspringan tillåter kall luft att sippra in. Så med andra ord gör dig inte arbetet med att köpa dyra, varma och mjuka hundsängar till din Samojed. Visst finns det Samojeder som gillar sånt med, men för de korta stunder en Samojed vill ligga mjukt och varmt duger oftast mattes/husses säng eller soffa.

20. Kan man ha en Samojed i lägenhet?

Både ja och nej, det beror på hundägaren och hur mycket tid man är beredd att investera i hunden. En Samojed älskar att vara utomhus mycket och länge. Bor man i hus kan man lätt tillgodose detta behov genom att låta sin hund vara ute i trädgården. Bor man i lägenhet så kan balkongen hjälpa till en del då många Samojeder gärna ligger stora delar av tiden ute på balkongen, särskilt vintertid. Men man skall räkna med att få spendera mycket tid utomhus med hunden, så om man bor i lägenhet så är det betydligt mer tidsödande att skaffa en Samojed då man behöver vara ute med sin hund flera timmar varje dag.

21. Är Samojeden en aggressiv hund som tycker om att slåss med andra hundar?

Nej. Samojeden är en kommunikativ ras som kommunicerar med andra hundar på många olika sätt. En aggressiv hund är ingen bra flockhund eller teamhund och därför ingen bra slädhund. Men visst finns vissa Samojedhundar som kan uppvisa oönskat aggressivt beteende mot andra hundar precis som hos andra raser, men det är inte önskvärt eller typiskt för rasen. Dock bör man skilja på ett oönskat aggressivt beteende och faktumet att alla hundar inte funkar att släppa ihop med hundar av framför allt samma kön hur som helst, precis som att människan inte älskar alla andra människor så älskar inte hunden alla andra främmande hundar, men man behöver ju inte vara med alla. Men de bör kunna acceptera att andra finns i närheten vid promenader, dragspår, utställning osv utan att de skall reagera på detta.

22. Hur mycket äter en Samojed?

Det beror på vilket sorts foder du ger din hund. Mängden mat varierar beroende på hundens förbränning och vilken aktivitetsnivå hunden har. En hund som motioneras mycket och länge äter självklart mer. Kom ihåg att det i Samojedens arv finns gener som är skapta för hårt arbete under långa perioder med minimal tillförsel av mat, vilket gör att en Samojed har lätt för att bli tjock. I många fall är fodertillverkarnas portionsrekommendationer för stora för en Samojed som inte gör av med den stora mängden energi. Pröva dig fram vad som passar just din hund. En Samojed får aldrig vara tjock men den får heller inte bli mager. Var hela tiden uppmärksam på din hunds hull och dess förändringar och anpassa maten därefter. Ta för vana att regelbundet känna på din hund (åtminstone ett par gånger i veckan), du skall kunna känna revbenen. En bra förklaringsmodell är att en hund med lagom hull ska du kunna jämföra med din hand då du sträcker ut handen och drar fingrarna över knogarna på handens ovansida, så tydligt skall du känna revbenen och gör du inte det är hunden överviktig. Knyt sedan näven och känn igen med fingrarna över knogarna, känner du hundens revben lika tydligt som knogarna på en knuten näve är hunden troligen lite för mager.

23. Jag har hört att Samojeder är envisa och dumma, stämmer det?

Nej! En Samojed är en intelligent arbetande hund. Samojeder är envisa och vet vad de vill. De kräver att få tjäna på att samarbeta då de också är självständiga hundar. Många människor misstar ofta det faktum att dom kan vara svåra att träna som att dom är dumma. Samojeder är väldigt smarta men blir också lätt uttråkade. Nyckeln till att träna dem är att lyckas hålla dem intresserade och/eller att överlista deras intelligens. En Samojed vet förmodligen vad du vill att den skall göra men den kanske bara inte känner för det eller har lust att göra det. En Samojed vill sällan traggla och göra om samma moment gång på gång på gång, utan tröttnar ofta snabbare än andra raser. Det gäller att vara påhittig för att behålla Samojedens intresse.

24. Är Samojeden en bra tävlingslydnadshund?

Med mycket jobb kan man lyckas med rätt individer, men det finns inga garantier. Är man tävlingsinriktad och har lydnad som största hobby bör man titta efter en annan ras, men vill man träna och tävla för skojs skull är Samojeden ett alternativ med rätt individ. Tack vare Samojedens typiska självständighet och idén om att jag kan om jag vill gör att en ägare till en Samojed får arbeta mycket hårdare med motivationen hos hunden, och vara mer påhittig för att nå resultat. Det finns Samojeder som tagit hem det ena lydnadsprovsdiplomet efter det andra och vissa har också nått så långt som till lydnadschampion men riktigt ända fram håller de förmodligen inte. Dagens extrema tävlingshundar består ofta av raserna bordercollie och de belgiska vallarna. Om man generaliserar raserna är de överlägsna Samojeden i både fart, precision och viljan att fortsätta att traggla samma moment timme efter timme. Visst kan man ha mycket kul med sin Samojed om det är tävlingslydnad i aktiveringssyfte man vill hålla på med men man bör här beakta att kanske inte alla Samojeder håller/går lika långt som man hoppats på. Om man är tävlingsinriktad och det är lydnad man vill satsa på kan det finnas anledning att välja en annan ras.

25. Var/Hur kan jag köpa/anskaffa en Samojed?

Till att börja med är det bra att vända sig till rasklubben, Svenska Polarhundsklubbens (SPHKs) rasklubb för Samojedhund (www.samojed.sphk.se), vilken också är ansluten till Svenska kennelklubben (SKK) för hjälp med att hitta en duktig och seriös uppfödare som har valpar planerade alternativt komma i kontakt med någon som önskar omplacera sin vuxna Samojed vilket kanske också kan vara ett alternativ. Rasklubben kan dessutom hjälpa till med att svara på diverse olika frågor kring rasen och valpköpet. Ett medlemskap i SPHK är användbart på många sätt. Kanske vill man ha hjälp att komma igång med draghundskörning med sin Samojed när hunden kommer upp i lagom ålder och inom klubben finns en mängd kunskap och erfarenhet. SPHK anordnar också officiella utställningar med cerifikaträttigheter, samt en mängd andra sociala aktiviteter som klövjeturer, fjällvandringar, m.m.