Skötsel & Pälsvård

En viktig del av hundägandet är skötsel av sin hund. Precis som att man behöver ta hand om sig själv för att må bra, så behöver hunden kontinuerlig skötsel. Man bör börja träna hanteringen av hunden så fort man får hem sina valp, det ska kännas mysigt, trevligt och omvårdande, att både pysslaom och bli ompysslad. Gör det till en mysig grej att sitta och umgås och kolla lite hur valpen/hunden mår. Passa på att kolla igenom hunden lite då och då, dra lite lätt i öron, tassar, känn på nosen och kolla igenom hunden för att se hur hunden ser ut när den är frisk och för att upptäcka förändringar hos hunden. Ju äldre hunden blir och vanan att bli hanterad ökar så kan dessa hälsokontroller bli mer strukturerade, och vid behov för att underlätta så kan man ställa upp hunden på ett trimbord och gå igenom den regelbundet.


Samojeden fäller otroliga mängder päls 1-2 gånger om året, men man skall aldrig klippa dem utan bara borsta eller blåsa dem med en hundfön för att få bort den lösa underullen. 

 Ovan: Vid fällningsperioder är det enklaste sättet att få bort lös päls att använda hundfönen och blåsa bort ullen. Du kan altså använda fönen på en torr hund för att få bort lös päls. Likaså gäller om du bara vill damma av dem. Blåser man igenom hunden när den är torr blir den ren och fin och känns nästan som nytvättad. Blåser man igenom hunden regelbundet behöver man inte bada den särskilt ofta.


Kontrollpunkter vid hälsokontroll i hemmet

  • Kroppen i sin helhet: Gå igenom hunden framifrån och bak noga. Känn med bägge händer samtidigt och jämför höger och vänster sida, känns tex bägge frambenen likadana eller är det ena varmare och eventuellt svullet? Att jämföra på detta sätt ger en bra bild av om något hos hunden känns fel.
  • Öron: Titta och känn i öronen. Friska öron luktar gott och är rena. Är öronen smutsiga torka ur med fuktig trasa. Hänger hunden med ett öra så är det något som irriterar den, pröva att göra rent örat. Om det behövs köp öronrens i djurbutiken. Går det inte över på nått dygn kontakta veterinär.
  • Ögon: Ögonen ska vara klara, ej rinniga och pigga. Har hunden gult kladd i ögonen har den en liten ögoninflammation vilket kan komma och gå hos hundar. Dock skall man vara medveten om att ögoninflammation är väldigt smittsamt. Låt inte din hund umgås med hundar som är drabbade och tvätta händerna noga om du tagit i och klappat en hund i ansiktet som har en ögoninflammation innan du tar i nästa hund.
  • Nos: En frisk nos är fuktig och mjuk.
  • Mun: Lukta, kolla tänder och känn på tandköttet. Skrapa tandsten om det behövs. Om din hund går som aktiv draghund var uppmärksam på om den slår ut nån tand vilket inte är allt för ovanligt
  • Hud och päls: Kliar sig hunden mer än normalt, ser pälsen fin och frisk ut? Finns sår, rodnader eller irritation i huden? Hos dubbelpälsade hundar kan fuktexem uppkomma, ett ytligt hudsår som vätskar, kan börja som ett litet sår och snabbt breda ut sig över större hudytor. Om er hund får detta klipp rent hela såret från päls och en bit in över den friska huden så det får lufta och torka. Tvätta rent med tvål och vatten och tillse att hunden inte slickar på det. Om det inte läker kontakta veterinär.
  • Tassar: Tassarna ska vara mjuka och släta. Känn igenom tår och leder och var observant på om hunden ömmar nån stans.
  • Klor: Klorna klipps ungefär varannan vecka. Låt dem inte växa för långa då det inverkar på hundens balans och rörelse. Riktigt långa klor leder till fysiska problem och smärta för hunden. Använde en vass och bra klotång, byt ut klotången ofta.
  • Leder och muskler: Verkar hunden stel eller har ont någonstans? Känn igenom hunden led för led. Böj och lätt provocera hundens alla leder samtidigt som du observerar hundens ansiktsuttryck, minspel och ljud den ger ifrån sig. Långt ifrån alla hundar visar smärt direkt med ljud. Våra hundar är otroligt smärttåliga och ibland är det kanske en sekunds skillnad i blicken eller en snabb tungrörelse som avspeglar att hunden är smärtirriterad. Kläm även igenom musklerna och observera hunden på samma sätt. Kanske har hunden knutar och triggepunkter i musklerna precis som vi människor kan ha, hjälp då hunden och massera ut dessa.
  • Könsorgan: Har hunden flytningar eller liknande? På tikar var observant på om det kommer ut illaluktande kladd ur vulvan då det kan vara ett tecken på livmodersinflammation som behöver behandlas akut av veterinär.
  • Anal: Avlägsna bajs som kan sitta kvar. Titta efter rodnader eller irritation. Känn på analsäckarna så de inte är svullna. Svullna analsäckar är tecken på att det kan vara stopp i dem. Vid stopp i analsäckarna kan man oftast själv klämma ur dem, är stoppet för hår och det inte går att klämma ur dem behöver veterinär kontaktas för att spola dem innan de spricker.
  • Avföring och kiss: Hur är hunden i magen? Kissar den normalt
  • Temperatur: Tempa gärna när hunden är frisk för att se dess individuella normaltemp. Detta kan vara bra att ha koll på om hunden blir sjuk i framtiden och veterinären frågar vad dess normaltemperatur brukar ligga på.

Många tror att Samojeden kräver mer skötsel än vad den gör, av polarhundarna är samojeden den som fordrar mest pälsvård men pälsen är däremot inte så svårskött som många tror. Borsta pälsen regelbundet, gör det extra grundligt då hunden fäller eller före ett bad. Man skall bara bada hunden när det verkligen behövs, inte för ofta då du vid ett bad tar bort det skyddande fett lagret hunden har i pälsen, detta fett lager behövs för att Samojedhundens päls skall vara och förbli smuts och vatten avstötande. Samojeden fäller som alla pälshundar 1 - 2 gånger om året. Kamma bort lös päls så slipper du hundhår överallt! Pälsens tjocklek bidrar till att de helst vill vara ute även om många sover inne för sällskaps skull - det beror på hur du och din hund vill ha det, men om möjlighet finns torde det vara bra att kunna erbjuda hunden en sval ligg plats, det som skapats genetiskt under tusentals år finns fortfarande kavar och kommer förhoppningsvis alltid att finnas. Som på alla hundar bör tassar ses över och smörjas in (om det behövs) för att undvika torrsprickor. Klorna klipps vid behov, se upp så du inte skadar pulpan. Samojeden är som regel matglad och blir lätt överviktig, tänk på att detta är en polarhund som under hundar tals år levt med att jobba hårt under minimal tillförsel av mat, i Sibirien vara hundarna ständigt på jakt efter mat vilket idag också speglar sig i Samojedens matglödj, när vi ser dess mörka och tiggande ögon som tittar på oss och vill ha får vi inte glömma bort att dess gener är skapta för liten födomängd och den behöver inte lika stor mängd mat som många andra raser kanske gör. Kontrollera din hunds hull regelbundet genom att känna efter så att du känner revbenen på din hund genom den tjocka pälsen. Gör det till en vana att ofta känna på din hund när ni kelar - titta mellan trampdynor, klia på magen, känn i öronen osv. Genom denna rutin underlättar du eventuella veterinärbesök och upptäcker om något fattas din hund.

Samojeden är av naturen en renlig hund, den ses till och med ibland tvätta sig själv som en katt, till och med när den är täckt med smuts verkar det som den vill tvätta sig själv. Dessutom luktar aldrig en Samojed hund.

Samojedens hårlag är en sammansättning av det som har sitt ursprung hos vargen, en tät och värmande underull som täcks av raka, hårda och väl åtliggande täckhår samt det man kallar stritthårig = tjock underull med täckhår som är utstående. Underullen och täckhåren ger en isolerande verkan mot kyla och värme. Om Samojeden mår bra syns ofta på pälsen. Nästan alla hundar fäller tidvis. Vår och höst är den naturliga fällningsperioden, om våren mer markant än om hösten, Det finns också hundar som fäller praktiskt taget året om. Där betyder säkert vår onaturligt torra och höga bostadstemperatur en hel del, särskilt då för den mest ursprungliga hårlagstypen som återfinns på bland annat de flesta spetshundraser. Det är skillnad på hane och tikar. En samojed får inte trimmas eller klippas inför utställning enligt rasstandarden.

Den första frågan som många människor ställer när dom ser en Samojed är om det är helt omöjligt att hålla en sån hund ren, men faktum är att alla ägare av en Samojed vet att pälsen har en väldigt bra smuts och vattenavstötande förmåga, och att det därför inte är svårt att behålla hunden vit, ren och fin. Har hunden t ex rullat sig i lera så behöver den bara ligga och torka så rasar sand och smuts av, det sista går att borsta bort med en vanlig borste, dock bör man ha i beaktan att bara för att smutsen försvinner från hunden så betyder inte det att den försvinner, utan den lägger sig som i små fina sandhögar där hunden har legat, har hunden då legat inomhus och torkat så blir det helt klart en del att städa upp sedan. Så vid dålig väderlek är det att rekommendera att du spolar av hundens ben och mage innan du torkar den me en hand duk så slipper du få allt för mycket grus inomhus, eftersom att även om du torkat av din Samojed ordentligt så kommer den när den är helt torr i pälsen att släppa ifrån sig de sandkorn som när den var fuktig satt fast i pälsen. Det är just detta fenomen som gör att en Samojedägare ofta kan hitta små sand och grus högar där hunden har legat, medans hunden åter är blendande vit och ren.

Samojedens päls är inte svårskött, att sköta sin Samojed så att pälsen hålls ren och tovfri kräver kanske inte lika mycket jobb som många kanske tror. Den vuxna Samojeden har en dubbelpäls, dvs en kort och mjuk underull som har en isolerande förmåga mot både värme och kyla. Genom den växer ganska långa och glansiga hår som skall vara ganska hårda, dessa bildar den yttre och mycket vackra pälsen som är smutsavvisande. Täckhåren skall ha en god skyddande förmåga mot väder och vind.

1 - 2 gånger om året fäller Samojeden sin underull. Tikar 2 och hannar oftast 1 gång per år. När man säger att Samojeden fäller, då menas verkligen fäller. Samojeden tappar nästan allt på samma gång, det rasar av dem i stora tussar, med händerna kan du bara genom att lätt ta i hunden få en handfull med lös underull, du kan i princip dra loss tussar med händerna. Under dessa fällningsperioder är det extra viktigt med en god pälsvård och under fällningen kräver Samojeden extra mycket och noggrann pälsvård. Samojeden fäller nästan all sin underull på en gång så att bara täck håren blir kvar. Gammal lös död ull måste kammas bort, låter du den sitta kvar ökar risken för fukt exem på hunden eftersom den döda pälsen gör att huden andas dåligt samt att fukten stannar kvar mellan huden och den döda ullen. Och självklart mår du som husse/matte också bättre av slippa få hundhår överallt i din tillvara, på golvet, i sängen, i smörpaketet, ja håren sätter sig i princip överallt. Men självklart har du valt en Samojed får du också leva med allt hår även om du sköter pälsen väl men det blir mycket mindre och inte lika utdraget. Med andra ord så underlättar du både för dig själv och hunden.

Fäll perioden är en mycket intensiv period som kan vara upp till tre veckor från det att den börjar. Till skillnad mot många andra raser som fäller lite grann hela året om så fäller inte Samojeden så mycket resten av året, utan istället så fäller den rejält när den väl fäller istället. Ett bad kan påskynda processen, det gör att ullen släpper lättare och i slutändan blir det mycket lättare att kamma ur hunden.

Vad du än gör så klipp ALDRIG din Samojed inför sommaren bara för att du tror att det är synd om den i värmen. Efter det att hunden har fällt sin underull kommer den kvarvarande pälsen att isolera och skydda hunden mot solen, man skulle kunna säga att pälsen har en termos effekt, den skyddar både mot värme och kyla. Klipper du hunden finns risk för överhettning. Dessutom kan hundens hud som inte är van vid solen bli lätt bränd och leda till hudcancer. Regelbunden pälsskötsel och tillgång till färskt kallt vatten är viktigt på sommaren, speciellt i varmare klimat, en skuggig plats och kanske någon stans där hunden kan svalka av sig, t ex en sjö eller om inte har någon sjö i närheten kan det vara bra att erbjuda hunden en barnpol där den kan stå med vatten upp till magen och svalka tassarna.

Redan när du får hem valpen bör du vänja den vid att stå, ligga och sitta stilla på ett stadigt bord samt att den får vänja sig vid att du plåckar med den, borstar den, klipper klor med mera, allt detta för att inte göra pälsvården till en plåga för endera hunden eller ägaren. Den lilla valpen eller unghunden får inte för en sekund lämnas utan uppsikt, då valpen inte har förståelse för att ett hopp kan ge katastrofala följder. En valp som från början har vants att lyftas ner är oftast som vuxen lättare att hantera och vet att det inte är tillåtet att hopp ner och smita undan pälsvården.

Självklart kan du också sitta på golvet och kamma en hund, men det är betydligt mer ansträngande för ryggen. Skall hunden dessutom föntorkas inför en utställning så märks skillnaden ännu mer. Förutom att det är lättare för ryggen så är det också betydligt lättare att komma åt med borstar och kammar om hunden står på ett bord, du kan lätt komma runt och byta sida, m.m. En hund som är van att stå på ett bord upplever heller inte ett veterinärbesök som något konstigt, eftersom då i alla fall inte miljön med att stå på ett bord är något konstigt och onaturligt.

Var noga med att bordet är halk fritt, om inte kan du t e x använda vanligabadkarsmattor. Viöll du investera lite penagr i det hela så finns det på marknaden jätte bra och lätt ihopfällbara trim bord att köpa, dessa är halkfria, stabila och har ofta också en krok där du kan sätta fast hunden. MEN du måste vara jätte noga med att hålla koll på hunden så den inte hoppar ner när den är fastbunden och blir hängande. När ni är klara med borstningen av hunden lyft ner hunden, låt den inte hoppa själv.

Har ni en valp ni tänker ställa ut så småningom är det ett perfekt tillfälle att träna den då på golvet efter kamningen att ställa upp sig. Både borstning och att stå fint hör ju ihop på utställning. Känn också på hela kroppen och titta på tänderna, under tiden skall valpen om möjligt stå stilla.


BADET

En hund som skall ställas ut behöver badas inför detta även om du tycker att det inte var så länge sedan. Men om du inte tänker ställa ut din hund behöver du kanske bara bada din hund en gång om året om du i övrigt har skött din hunds päls exemplariskt men detta förutsätter givetvis att du har borstat igenom din hund ordentligt ungefär en gång i veckan, att regelbundet sköta hundens päls ordentligt håller smuts och tovor borta.

För att badet skall bli lyckat skall du först ta dig tid med en ordentlig genom kamning/borstning av hundens päls, inga tovor och/eller lösa tussa med död päls (ses framför allt i fällningstider) eftersom tovor har en förmåga att växa under badet och om mycket lös och död päls sitter kvar kan detta skapa nya tovor. Självklart kan du också göra detta föeberedande grov arbete dagen innan badet, då slipper både du och hunden en lång utdragen process. Och om du har flera hundar som skall badas så är det alltid lättare att göra en sak i taget.

Förberdelser innan badet: Börja med att ta fram alla tillbehören så som badkarsmatta, schampo, balsam, svamp samt massor av rena handdukar. Men kom också ihåg att förbereda en ren plats där hunden kan ligga och torka. Ett smutsigt och sandigt golv ger en mindre ren hund i slutändan, och släpper du ut hunden på tomten kan du vara säker på att den hittar både det ena och andra att rulla sig i. En nytvättad blöt hund har en förmåga att vilja rulla sig och gnida sig mot marken, gärna i en jordhög eller något annat ställe där den kan smutsa ner sig. Erbjud hunden i stället kanske en ren matta elle en mängd rena handdukar på ett rent golv som den kan gnida sig och torka sig på.

  • Blöt pälsen med varmt vatten, var noga med att blöta ordentligt, Samojeden ar en mycket tät och vatten astötande päls vilket gör att du mer eller mindre måste massera in vattnet. Men känn efter först så det inte är för varmt, ungeför samma temperatur som du själv duchar i, kanske något svalare.
  • Lägg inledningsvis schampot i en sträng från nacken till svanstoppen samt i ett kryss över skuldror och höfter. Massera sedan ut schampot över hela kroppen. Fyll på med mer om det behövs speciellt på de ställen där hunden är som smutsigast, så som ben, mage, armhålor, m.m. När hunden känns ordentligt genomarbetad och ren skölj mycket noga. Känn efter ordentligt i t ex armhålor och liknande ställen att det är ordentligt sköljt även där.
  • När hunden nu är ordentligt sköljd schamponera hunden ordentligt en gång till utom svansen och var denna gång mycket noga med armbågar och hasleder eftersom dessa ställen brukar tendera att bli mycket skitiga. Schamponera också huvudet och öronenen denna gång, men var försiktig så att du inte får ner en massa schampo och vatten ner i öronen på hunden. Svansen smörjer di in med balsam och även något på "byxorna" om de känns torra och slitna. Just svansen och byxorna har en något torrare och strävare struktur, och tenderar att slitas hårdare än den övriga pälsen och just därför behöver dessa ställen oftast en behandling av ett mjukgörande och skyddande balsam. Men vad du än gör använd inte balsam på resten av hunden, då får hunden en felaktig pälsstruktur.
  • Nu är det dags för sköljning. Skölj hunden tills vattnet är helt klart och ni inte kan känna något mer lödder i pälsen. Var mycket noga eftersom en liten fläck med kvarlämnat schampo lätt kan bli orsaken till eksem och hudirritation. Krama sedan med händerna ut så mycket vatten som möjligt, tassar och ben är ofta fulla med vatten som går att krama ur, torka sedan pälsen med handdukar så torrt det går, när handduken är helt blöt byt till en ny och torka igen, ibland kan det gå åt några handdukar för att få den så handdukstorr som möjligt. Glöm inte insidan av öronen.

Vanliga fel många gör när dom badar sin hund är att inte använda tillräckligt varmt vatten. Den temperatur ni själva använder brukar oftast vara lagom. Ett annat vanligt fel är att använda för lite schampo. Använd aldrig ett schampo inför en utställning som du aldrig prövat förut. Många schampon mjukar upp pälsen för mycket. Och det vore inte speciellt kul att bli utdämd på en utställning bara för att du använt fel schampo.

Kom ihåg att balsam endast får användas i svansen och på byxorna. Den mjukar upp pälsen men är att föredra framför en torr päls som slits vid kamningen, det gäller särskillt hanhundar. Tänk på att om din hund är i behov av en balsam behandling av hela pälsen, gör då inte detta inför en utställning. Men det finns också hundar med mycket torr päls som kanske skulle behöva detta vid varje bad tillfälle och kanske även inför utställning, men detta hör inte till vanligheterna. För att veta säkert måste du lära känna just din hunds päls. Du kan också fråga kunniga hundmänniskor och be om tips och råd.

Smutsiga handdukar gör att man gnuggar tillbaka smutsen på hunden igen. Det kan kanske vara lämpligt att ha speciella handdukar som bara används till hunden/hundarna eftersom hundhåret inte är det lättaste att få bort från handdukarna, och du tycker förmodligen inte det är så mysigt med handdukar fulla av hundhår när du själv skall använda dem. Skall flera hundar badas så kan den första lämpligt vis ligga och luft torka medans man badar de andra. Men Se då till att hunden ligger på ett rent golv och underlag om den skall ligga och luft torka.


KAMNING OCH FÖNING

En päls som självtorkat blir aldrig lika vacker som en som har blivit fönad. Även om det tar massor av tid så är det värt det när man ser resultatet.

När du skall kamma och föna börjar du lämpligen bakifrån. Om hunden är orolig så hinner den oftast vänja sig vid behandlingen innan ni kommer fram till nacke och öron som brukar vara känsliga partier. Tänk alltid på att minimera obehaget för hunden så mycket som möjligt, då får du en mycket mer lätt hanterlig och foglig hund i längden. Torka ett parti i taget och kamma sedan. Låt hunden ligga på sidan så mycket som möjligt eftersom det är mycket tröttsamt för hunden att stå hela tiden, och så är det mycket lättare att kamma buken när den ligger ner. Men när du kommer till ben och byxor kan det under slut putsen underlätta om unden står upp.

Använd er av en fin stålkam och börja längs ner på byxorna i bak. Håll pälsen uppåt kroppen med en hand och kamma bit för bit - nedåt utåt. Hasleden kammas uppåt och sedan nedåt för att bli slät, men den skall inte ligga slickad ner mot benet.

När bakpartiet är klart ta då sidorna och skuldrorna. Börja även där nerifrån, mitt under magen och arbeta frammåt och uppåt. Arbeta systematiskt bit för bit, hoppa inte runt och kamma lite här och lite där, då vet du till slut inte riktigt vilka bitar som är kammade och inte.

Frambenen: se upp med tovor vid armbågen, fanorna kammas rakt ut och bakåt. Tänk på att även fanorna på frambenen kan ha en torrare pälskvalite än övriga kroppen.

Därefter tar du fronten, som är lättast att kamma om hunden sitter upp.

När den ena sidan är klar byt då sida och gör då likadant med den andra sidan, men innan hunden lägger sig ner på den torra sidan kontrollera att bordet är och det den ligger på är torrt så den inte blir blöt igen, om den legat på en handduk byt då till en torr handduk så du inte behöver göra om arbetet igen.

Nu när båda sidorna är klara så kammar du nack och rygg parti. Börja med nacken och kamma frammåt- uppåt. Kom ihåg att använda samma teknik här med när du kammar, vik upp pälsen och kamma från pälsroten ända ut till topparna. Var noga med pälsen runt öronen, där samlas det lätt tovor och om de inte hela tiden hålls undan kan de bli så stora att du till slut måste klippa bort dom. Om det skulle finnas några så försök att försiktigt reda ut dessa med hjälp av fingrarna och kammen, använd er inte av sax om det inte är absolut nödvändigt. Har hunden blivit ordentligt skött och kammad en gång i veckan så skall det inte finnas några större tovor.

Till sist har vi svansen den kammas försiktigt med glesare kam, för att undvika slitage. Var jätte försiktig med svansen. Den har med åren en tendens att bli tunnare och glesare, framför allt hos hanhunden. Det är inte ovanligt att se äldre hanhundar med dåligt pälsade svansar. Och vad du än gör så klipp aldrig aldrig svansen då kanske du aldrig mer får en hund med en vacker svans igen.

När hela pälsen är torr och igenom kammad kontrollera då att insidan på öronen är rena och torra. Klipp eventuellt långa klor. Kontrollera att hunden inte har tandsten, vid behov skrapa bort denna.

Klipp eventuellt bort överflödigt hår under tassarna, ej runt om. Detta för att minska halkrisken om ni har hala golv samt vid dålig väderlek så är det lättare att torka tassarna, och vissa hundar behöver klippas mellan trampdynorna för att slippa snö och isklumpar som bildas emellan trampdynorna när dom springer i snö t ex framför en släde och drar, men kom dock ihåg att en hund med den rätta päls kvaliten inte behöver klippas p g a detta, då den vid kall och torr väderlek inte skall behöva denna tendens att få isklumbar mellan tassarna. Men i töväder har de flesta hundar prblem med isklumpar. När hunden springer på hård skare har den behov av den långa pälsen som växer ut mellan trampdynorna som skydd mot skärsår och dyligt. Om du inte vill klippa hunden mellan trampdynorna men ändå jobba med den i väderlek som ger isbildning i tassarna kan du använda dig av små hundskor, gjorda i tyg eller fleec.

Slutligen borstatas hunden med en karda mothårs över hela kroppen, vilket gör den sista putsen, detta framför allt inför utställningsringen föratt få hunden att se lite fluffigare ut, denna slutliga tillfixning kan göras precis innan hunden går in i ringen. Kardor skall brukas mycket försiktigt eftersom de sliter hårt på pälsen och skall aldrig användas i svansen, en karda består av små vassa stål piggar som river både i huden om den används så pass djup in i pälsen men den sliter också med sina vassa piggar på pälsen och hårstråna. Även om kamningen skulle gå mycket fortare med karda, och du skall framför allt inte bruka den på en våt päls, eftersom den är mycket vass och när hunden är blöt är det mycket lättare att komma ända in till och rispar sönder huden på hunden. Pröva den på er själva så vet ni hur det känns. Det är t ex inte skönt med upprepade drag på armen och då kan du tänka dig hur det känns på hunden.

Är nu hund ordentligt skött så skall den gnistra och glimma under belysning. Inga lösa hår eller tussar finns kvar. Den skall bara genom att tittas på ge ett mycket välskött intryck.

Skall du ställa ut din Samojed se då också till att halsband och koppel är rengjorda så inte hunden får ett smutsstreck runt halsen. Många ägare har speciella halsband för utställningar som inte smutsar ner eller trycker ner pälsen för mycket. Smala läderstryp eller tunna kedjor och ett snyggt koppel brukar höra till vanligheten. Tänk på att ett utställningskoppel inte skall vara speciellt långt du skall inte behöva rulla upp det i handen men det skall heller inte vara så kort att hunden inte får utrymme till att visa sina rörelser på ett fördelaktigt sätt. Det skall se prydligt ut.

Var också noga med att inför och på utställningen låta hunden har roligt. Skäm bort den ordentligt. En glad och allert hund är alltid mycket vackrare. Många utställningshundar tycker att tävlandet är toppen eftersom dom där får en massa beröm och uppmärksamhet. Kom ihåg att en välskött hund väcker alltid beundran även om den lämnar ringen efter att ha blivit utdömd.

I god tid innan ni skall in i ringen för bedömning så borstar ni igenom pälsen ännu en gång och den sista putsen sker precis innan hunden skall in i ringen. Det kan också vara lämpligt att inte låta folk klappa hunden precis innan den skall in i ringen, du vill ju inte att dom skall förstöra din detaljer, små barn kanske dessutom har händerna fulla med glass eller annat kladd som du just innan bedömning inte vill ha i hundens päls. Kanske står det på domarkritiken "en mycket välskött päls" och då vet ni att ni lyckats.


ATT TÄNKA PÅ

När man badar en Samojed tappar den det skyddande fettlagret i pälsen, det som skyddar mot fukt, väta och smuts. Detta är viktigt att tänka på inför vinterhalvåret då en nytvättad päls har sämre polar-funktion. Många som på vinterhalvåret kör med sina Samojeder brukar undvika att bada dem för ofta just för att få behålla det skyddande fettet som finns i pälsen. Det skyddande fett lagret i pälsen ökar hundens förmåga att få behålla värmen under kalla vinter nätter/dagar.

Dessutom är vita hundar inte svårare att hålla rena än andra, bara de inte badas för ofta. Det är med dem som med andra; för täta tvålbad torkar ut huden, berövar den dess naturliga fett och fullkomligt bäddar för nedsolkning av den vita pälsen. När en vit hund kommer in från en regnpromenad i lerigt väglag , bör man först skölja av de leriga partierna, sedan torka med handduk och därefter kamma eller borsta grundligt.


SAMOJEDEN ÄR "INTE" EN KLIPP OCH TRIM RAS

På Många håll i världen ses Samojedhundar både mer och mindre klippta/trimmade. Tyvärr premierar domarna hundar i ringarna trotts att det är uppenbart genom att bara titta på hunden och se att den är klippt. Rasklubben vädjar idag till exteriördomarna att vara uppmärksamma på detta då Samojedhunden aldrig varit, är idag eller får bli i framtiden en klipp och trim ras. Den som är skicklig med saxen kan på detta sätt klippa och trimma pälsen så det vilseleder beskådaren. Till viss del kan man kanske dölja hundens fel och brister och framhäva annat som hunden egentligen inte har. Förhoppningsvis låter sig inte den erfarne exteriördomaren luras av detta utan kan genom att fysiskt känna igenom hunden lätt genomskåda detta. Samojedhunden är en naturlig och ursprunglig hund, att klippa och trimma en sådan hund gör att den tappar mycket av sin raskaraktär med de typiska kännetecknen. Det enda som kan anses okej att klippa på en Samojedhund är tasshåret mellan trampdynorna då det underlättar för ägaren att sköta hunden. Klipper man hundens päls i större utsträckning förstör man också den polara funktionen med de längre och sträva täckhåren som skall täcka över och skydda underullen mot väta, smuts, snö och is. Om man klipper hunden blir täckhåren för korta och kan inte skydda underullen ordentligt. I Norden är det kanske inte lika vanligt att se klippta/trimmade exemplar av rasen men kikar man närmare på framför allt de amerikanska hundarna så är det tyvärr vanligt förekommande. Vanligt är det också hos den typiska engelsk show modellen av rasen att man å utställning tydligt kan se hur de är klippta framför allt under magen, troligtvis mycket påå grund av att hundarna är så pass lågställda att ägarna måste ta till detta för att pälsen inte skall hänga allt för nära ner mot marken.

För det ovana ögat kan det vara svårt att se om en hund är trimmad eller ej, men det vana ögat uppfattar ofta detta mycket snabbt, nedan en bildserie som tydligt visar skillnaderna hos en klippt och oklippt Samojedhund. Observera att denna hund klipptes i studiesyfte. 


Galleri - Skötsel och pälsvård