Träna, fostra och styra en Samojed

Att leva med en Samojed är väl som att leva med vilken hund som helst eller? Och samma träningsmetoder fungerar väl på en Samojed som på en schäfer? eller? Nej så är det inte, du kan inte förvänta dig samma resultat som när du tränar en traditionell SBK ras, schäfer, belgisk vallare, bordercollie eller liknande. Samojedens egenskaper ligger närmare urhundens och de svara inte på tex lydnadsträning och upprepning av dressyrmoment lika dant.

Samojedens egenskaper och dess personlighet är ganska unik. Det är lite som att de är något mitt emellan en hund och en katt. De älskar sina människor men anser att de klara sig rätt bra själva på egna tassar i mångt och mycket. Många Samojeder kan behöva en relativt fast hand som sätter gränser och styr upp dem, men detta måste ske i balans så man inte riskerar att kränka sin Samojed. Samojeder är både envisa, tjurskalliga och gör som de själva vill för stunden även om de vet att de inte får. De reagerar på instinkt, visar en del urhundsbeteenden med stark jaktlust. Samojeder är också livliga och energiska varför de har stort rörelsebehov. Är de upptagna med något roligare så nonchalerar de lätt sin förare och när man väl får kontakt så tittar de på en som om de säger, va sa du nått vad ville du? Eller, ja jag hörde dig redan första gången, varför tjatar du, jag hade bara inte tid med dig just nu.

En samojed tröttnar också fort om man vill att den skall upprepa ett lydnadsmoment flera gånger efter varandra varför dess ägare behöver vara påhittig och ha stort tålamod.

Allt detta i kombination med att Samojeder är rätt lättkränkt och lätt tar illa vid sig (något de visar tydligt om du inte respekterar deras person) kan göra det svårt för den oinvigde. Det handlar om att hitta en bra balans och utgå från den individ man har. Låtgå uppfostran funkar inte på Samojeden, det funkar inte heller att bara uppmuntra andra önskvärda beteenden och tro att det sedan på automatik släcker ut oönskade beteenden. Samojeden kommer om den inte lärs annat att fortsätt även med sina oönskade beteenden.

Grunden i all träning och hantering av en Samojed bottnar i att se till att den är ordentligt motionerad, fysiskt nöjd. Detta är en förutsättning för att all annan form av träning skall fungera. En fysiskt understimulerad Samojeded blir svår att få att vilja konsentrera sig på moment som kräver mindre fysisk rörelse. Samojeden behöver dagligen långa promenader 1-2 timmar, men promenader tröttar inte ut en Samojed med mycket energi. Samojeden är en högenergihund. Detta gör att Samojeden både för att må bra i sig själv och för att dess ägare skall vara tillfreds med sin hund behöver få stort utlopp för sitt rörelsebehov.

Nedan svara jag på några vanliga frågor kring saker som påverkar hantering och träning av Samojeden. Klicka på plusset för att läsa svaren.

Har Samojeden hög grad av "Will to please"?

Nej de har de verkligen inte ;)

Samojeden utgår nog mest ifrån "Me to please". Våra Samojeder ställer sig oftast frågan vad tjänar jag på att göra det du vill att jag gör? Hittar de inget eget intresse i det du ber dem om eller egen vinning som är tillräckligt motiverande för dem så slår de lätt dövörat till och hittar på något annat istället.

Hur stor aktionsradie har Samojeden? Hur långt bort vistas/arbetar hunden? 

Samojeden har en mycket lång auktionsradie. Den är skapt för självständigt arbete som slädhund. Ett arbete där den förväntas arbeta från föraren hela tiden och samtidigt ha en mental ork att driva i alla lägen. Med anledning av Samojedens starka jaktinstinkt, självständighet och oberoende av människan gör att dess auktionsradie kan vara mycket lång till oändlig. Dock är det inte alls säkert att den jobbar för dig när den är långt borta, utan den tillgodoser förmodligen mest sina egna behov av att spring och jaga vilt för egen vinnings skull, eller hittar på andra aktiviteter som berikar deras instinkter och behov.

Detta gör också att Samojeden lätt blir en rymmare som ger sig iväg på egna tassar varför de flesta Samojeder bör hållas i koppel eller innanför staket/stängsel.

Vad är utmaningarna när det gäller att träna en Samojed?

När det kommer till dressyrträning så är det stora utmaningen att hålla Samojedens intresse för det du vill att den skall fokusera på istället för något annat som den själv kanske upplever mer motiverande. Det är också en konst att hålla samojeden motiverad för att nöta monotona dressyrmoment en längre tid, att göra samma sak för många gånger gör att samojeden ledsnar å hittar på annat istället. Samojeden är också en sån hund som ofta vet vad du vill att den skall göra men den kanske just nu bara inte känner för det eller är upptagen med något annat skoj, den hör dig kanske ropa men den nonchalerar dig och skall bara göra några saker först.

Har Samojeden stark jaktinstinkt elelr går det bra att ha dem lösa i skog och mark? 

Samojeden har en stark naturlig jaktinstinkt och avslutar gärna jakten om de får möjlighet och kommer ikapp ett bytesdjur, det vill säga döda bytet. Det är svårt att med träning lyckas hålla sin Samojed mer intresserad av en köttbulle och ett kommando än att jaga vilt. Man hör ofta många säga att "ja men det går bra så länge inte något dyker upp", detta är farligt då du aldrig kommer kunna hinna före hunden att upptäcka ett vilt i närområdet då hunden använder fler sinnen än vi gör för att lokalisera det och upptäcka om det dyker upp ett vilt och om du inte kan få stopp på din hund inom nån meter så följer du inte lagen och kan/får inte ha hunden lös. Samojedens naturlig stark jaktinstinkt gör att de ofta är dömd till att gå i koppel eller hållas innanför staket, sedan finns givetvis undantag men det är just undantag och man skall inte som valpköpare förvänta sig att just din valp växer upp till ett av dessa undantag. Rörelsebehovet är en högmotiverad instinkt hos rasen. Och får de vittring på vilt, altså bara vittring utan att se viltet så går de in i jaktmod och blir svåra att få kontakt med. De går in i sitt och stänger omgivningen ute.

Har Samojeden nära till ljud/skall?

Yupp oerhört lät till skall. Låg skalltröskel och larmar på allt som rör sig. Särskilt om den befinner sig på sitt eget revir så som hundgård, gården, bilen mm. En typisk larmhund. Tyvärr är skallet självbelönande för många Smojeder. I och med detta bör man börja tidigt att lära hunden att det inte är tillåtet att skälla i olika situationer. Ju mer man lyckas begränsa sin hunds skällande ju tystare hund får man, men en helt tyst Samojed är nog svårt till omöjligt att få. Är tanken att bygga hundgård och ni har grannar vill jag starkt rekommendera att skärma av flera sidor på hundgården med heltäckande materiel. Ju mindre de ser ju mindre skäller de. Samojeden går givetvis igång även på ljud och lukter också så det kan vara skönt att ta bort de retningar som går.

Hur lätt/svårt har Samojeden att komma överens med andra hundar?

Samojeden är generellt sett en flockhund om den är rätt avlad och uppfostrad. Men det är väldigt varierande. Inom brukslinjerna finner man ofta mer flockorienterade hundar då dessa uppfödare värderar just mentalitet och god kommunikation med andra hundar i sin avel, en nödvändighet för att kunna ha många hundar tillsammans. Men samojeden är en väldigt delad ras, bruks variant och show-/sällskapsvariant. I vissa linjer ser vi tyvärr överdrivet resursförsvar och en del aggression mot det egna könet, det är dock inte rasbetingat men linjebaserat. Är nog mycket beroende på hur uppfödarna selekterat sina hundar och vilka egenskaper de prioriterat i ett antal generationer. Sedan är det givetvis också en träningsfråga till viss del, visar hunden på oönskade beteenden behöver dessa begränsas och avstyras. Man vill inte ha en hund som går runt och är otrevlig mot andra hundar.

Hur mycket träning behöver Samojeden varje dag?

Det viktigaste för en Samojed är att den får tillräcklig fysisk motion och att den får jobba med sina sinnen kopplade till dess naturliga instinkter.

Samojeden behöver dagligen långa promenader 1-2 timmar, men promenader tröttar inte ut en Samojed med mycket energi. En Samojed som är avlad för den arbetsuppgift rasstandarden beskriver, slädhunden, är också en högenergihund. Men även en hund ur de mer så kallat show-/sällskapsavlade linjerna kan ha hög energi då det förmodligen ligger hårt befäst i rasen genetiskt, så även om föräldrarna till din valp är lugna och sävliga hundar utan större behov kan din valp få egenskaper som slår igenom från dess anfäder längre bak i stamtavlan.

Detta gör att Samojeden både för att må bra i sig själv och för att dess ägare skall vara tillfreds med sin hund så behöver den få stort utlopp för sitt rörelsebehov. Högintensiv fysisk träning under längre tid minst 3-4 gånger i veckan är ofta nödvändigt för den vuxna samojeden. Draghundsträning i alla former är ett bra sätt att motionera och tömma sin Samojed fysiskt.

Samojeden älska också att vandra, komma till nya platser och få varierad miljöberikning, vilket också göra att hunden får använda skallen för att ta in och analysera omgivningen.

Regelrätt lydnadsträning eller allmänna hundsporter är kanske inte det viktigaste för en Samojed även om det är roligt för dess ägare och bra för relationen mellan hund och ägare att göra olika saker tillsammans. Det är viktigt att vi lär oss att skilja på berikning och aktivering.

Vilka belöningsalternativ passar Samojeden?

När det gäller Samojeden som ras är det varierande. Vissa är lättbelönade och andra mer kräsna vad de vill ha för att ge dig focus i det ni tränar. Här gäller det att hitta vad just din hund gillar. Samojeder är generellt sett väldigt matglada så godis är nog det man kan generalisera för rasen. Dock är det här som med mycket annat en Samojed tröttnar fort och vill ha variation för att hålla intresset uppe och fokus.

När vi pratar belöningsmetodik skall vi vara medvetna om att även detta styrs till viss del av Samojedens starka egna vilja och att den i första hand gör saker för att behaga sig själv och inte oss människor. Detta innebär att om Samojeden uppfattar att den håller på att bli "mutad" att göra något den själv inte vill så kan Samojeden lätt dissa belöningen även om den brukar gilla den bara för att tydligt visa att den inte vill.

Att få springa är nog det som gör mina egna hundar allra lyckligas. Men visst samojeden är ju ofta rätt matglad så länge den inte hittar något som är mer intressant och det gäller nog alla mina hundar me.. Föremålsintresset är varierande, jag har individer med mycket kamp i och även en som inte inte tar i en leksak oavsett hur rolig jag gör den.

Det intressanta här är också att den som ratar leksaker helt är en av mina bästa draghundar, i draget sviker hon aldrig och motivationen finns konstant, förmodligen för att glädjen i sig att få springa i selen och komma ut i skog och mark är så självbelönande att hon inte behöver annan motivation, medan föremål/leksaker saknar hon motivation för.

Har Samojeden stort föremålsintresse? 

Föremålsintresset varierar stort inom rasen. Vissa individer har inget föremålsintresse alls och andra kan ha ganska stort intresse av olika leksaker. Samojeden är ganska mjuk i munnen och håller inte krampaktigt tag i ett föremål på samma sätt som tex en schäfer eller malle. Samojeden släpper snabbare och vill gärna bita i och leka med mjuka sakel, gärna lurviga saker. Men det finns de som även gilla bollar och kong. Dock ser man att Samojeden sällan håller motivationen för föremålet allt under länge tid. Efter en stund är kanske inte föremålet rolig längre. Men det finns också individer som kan hålla motivationen för föremål uppe länge.

Har Samojeden stark kamplust?

Samojedens kamplust går inte att likna med det man får i en Schäfer, Malle eller likande hundar. Intensiteten i kampleken hos en Samojed är generellt mycket svagare, lika så är viljan att hålla fast i kampen vid belastning fysiskt eller psykiskt. Vissa Samojeder släpper så fort man drar i kampleksaken å andra tycker kampleken är kul både mellan hund och människa likväl som mellan hund och hund. Sen finns det många Samojeder som varken leker med föremål eller kampar alls.

Dock finns det de som menar att kamplusten går att träna upp om man förstärker det redan hos den lilla valpen i valplådan, det behöver börja innan valpen flyttar från uppfödaren. Kanske något för uppfödaren att fundera kring om denne säljer valpar till valpköpare som vill kunna använda kampleken som belöning och resurs i sin hundträning.

Har Samojeden lätt till lek? Vilken typ av lek föredrar de? 

Samojeden leker gärna både med människor och hundar, framför allt de yngre hundarna. Samojeden är lite av en urhund och föredrar ofta olika former av jaktlekar både med och utan föremål i munnen tycker de det är roligt att bli jagade. Många Samojeder som leker med hundar de bor med och känner väl ägnar sig gärna åt brottningslekar. Brottningslekar ser man sällan mellan Samojeder som inte känner varandra väl. Samojeden leker mer intensivt och längre stunder med andra hundar än med människor. Men de gillar även jaktlekar med människa, exempelvis rörligt föremål på marken som de får jaga efter. (lång pinne med långt snöre och en lurvig leksak man kan dra snabbt på marken) Kampleken med människa kan finnas hos vissa individer men Samojeden är ofta rätt mjuk i munnen och släpper fort om belastningen i kampen blir hård. Kampleken är generellt sett svag i rasen och många Samojeder släpper leksaker om man drar i dem, vissa vill kanske bara bära runt på dem. Sen är det som med mycket annat med Samojeden den tröttnar rätt fort och går iväg och gör annat om den tycker den lekt klart med människan. Vill man hålla igång leken med sin hund får man även här var påhittig och skapa en stor variation i leken så hunden håller intresset uppe.

Hårda eller mjuka dressyrmetoder?

Samojeden är tjurskallig och envis i kombination med att den är känslig och lättkränkt. Så hårda metoder skall man inte utsätta sin Samojed för men de behöver en tydlig styrning. Bemöt din Samojed med respekt och ömsesidig förståelse så kommer ni komma långt.

När man ser sin Samojed göra något den bore veta att den inte får och frågar den vad den håller på med så möts man ofta av blicken som säger, va vad menar du? Ja ha ja just de jag glömde, sorry. Påminn och styr upp, påminn och styr upp.... Vänligt men bestämt. Tänk så hela tiden. Samojeden är som ras väldigt benägen att känna efter vad den själv har lust till för stunden och kan då åsidosätta vardagsregler som brukar gälla. Och ibland bara gör de och sen kommer på att ja just de så brukar vi inte få göra men det gick ju bra idag. Det som fungerade igår är inte alls säkert att det fungerar idag. Ja tyvärr så fungerar våra kära Samojeder så. Glöm inte borta att påminna dina samojeder om vilka vardagsregler som gäller.

Samojeden är en hund som blir svår att styra om du bara ägnar dig åt att förstärka önskade alternativa beteenden. Det är givetvis en bra inlärningsmetod för att koppla ett ord till ett visst beteende, men en Samojed kommer sällan att sluta med sina egna idéer och beteenden bara för att du förstärker att annat mer önskat beteenden. Samojeden reagerar då ofta med att bara lägg det nya beteendet till sin lista av sätt att få det den vill för stunden av sin ägare. Men de oönskade beteendena som man ville att de skulle sluta med kommer Samojeden förmodligen att fortsätta med när det passar dem själva. Har Samojeden beteenden som är problematiska i vardagen måste vi hitta bra sätt att begränsa dessa på så Samojeden lär sig att vi inte vill att de gör så. Många beteenden är för våra kära Samojeder så självbelönande att de inte går att släcka ut genom att förstärka ett annat mer önskat beteende. Hos rasen är tex jakt av olika slag så högmotiverat att vi människor förmodligen aldrig kommer kunna konkurrera med den ursprungliga instinkten som viltet väcker hos hunden. Vi måste våga ta i våra hundar och fysiskt hindra dem från att göra vissa saker. De flesta Samojeder går inte att ha lösa i lagens mening och behöver gå i koppel eller springa lösa bakom staket, gärna större hägn så de får röra sig fritt och naturligt. Vi måste våga ta i våra hudar och i vissa fall hindra dem från att göra saker som kan skapa problem i ett modern samhälle eller leda till risker där hunden kan komma till skada, men vi skall givetvis inte skada våra hundar eller vara brutala mot dem på något sätt, det är två olika saker.

Kom ihåg att samojeder är lättkränkta, man får inte vara för hård mot sin Samojed för då kränker man sin hund. En kränkt samojeden kanske bestämmer sig för att flytta hemifrån om den inte känner sig just behandlad, men man kan heller inte vara för loj för då bestämmer hunden allt själv. Det gäller att hitta en bra balans där hund och ägare mår bra tillsammans.

Hur uthållig är Samojeden i repetitiva övningar?

Samojeden har dålig uthållighet i repetitiva övningar. Som sagt redan ovan i många sammanhang så krävs det en ägare som är påhittig och variationsrik för att hålla Samojedens intresse uppe i att repetera samma moment flera gånger.

Har Samojeden lätt att koncentrera sig eller blir de lätt distragherade?

Samojeden är som ras väldigt nyfiken, uppmärksam och intresserad av sin omgivning vilket kan leda till att Samojeden lätt distraheras av något längre bort som fångar deras uppmärksamhet. Samojeden väljer ofta för stunden vad som är mest intressant och kul. Beroende på vad som fångat dess uppmärksamhet så varierar svårigheten i att få Samojeden att fokuserade på det vi vill att de gör. Har det som fångat deras uppmärksamhet bärighet på den naturligt starka jaktinstinkten kan det vara svårt till omöjligt att nå fram till sin hund. Samojeden kan liksom stänga av och "gosta" sin människa om den hellre ägnar sig åt något om triggar dess instinkter. 

Går det bra att ha Samojeden lös när man tränar olika hundsporter som kräver det?

Under kontrollerade former kan det gå bra med vissa individer men långt ifrån många. Det kanske går bra för stunden men så fort något dyker upp som triggar dess instinkter så sticker de iväg på annat. Orsaken till detta är beskrivet i många frågor ovan. Detta innebär att ytterst få Samojedägare kan ägna sig åt träning med sin hund lös. Det är olagligt att släppa sin hund om du inte kan garantera att du får stopp på dem i alla situationer och lägen. Det räcker inte med att säga att det går bra så länge något inte dyker upp. När något dyker upp kommer Samojeden i majoriteten av fallen att upptäcka det långt innan dess ägare är medveten om den trigger som dykt upp och lockar Samojeden ut på egna äventyr. Samojeden använder tex alla sina sinnen för att lokalisera vilt i området medan vi människor bara kan använda synen där vi också är rätt begränsade i vår förmåga att upptäcka både vilt som går förbi eller andra hundar i omgivningen.

Hur är Samojeden som tävlingshund i allmänhundsport?

Är det en tävlingskarriär i lydnad eller i någon av de allmänna hundsporterna du har som syfte med ditt hundköp är Samojeden inte rätt ras. Visst man kan ha roligt tillsammans med sin Samojed inom många olika sporter men du kommer ha svårt till omöjligt att i tävlingssamanhang stå er i konkurrensen mot de mer dressyrvänliga raserna som har en hög grad av "will to please", tål mängder av repetitiv träning och är mer snabba, kvicka och smidiga i sina rörelser. Exempelvis belgiska vallhundar, bordercollie med flera, Samojeden har inte en chans att konkurrera med dessa varken i lydnad eller exempelvis agility som kräver focus, snabbhet och precision .