Med hund på tur

Att gå på tur med sina hundar är det mysigaste som finns. Utan stress får man njuta va både naturen och hundarnas sällskap. Det är dock viktigt att hundarna är bra tränade inför en fjälltur. Personligen tycker jag att en tur till fjälls med trollen är den bästa avslutningen på en säsong då vårvintern i fjällen är den bästa årstiden. Och är man intresserad av avel är det ett bra sätt att utvärdera sina avelshundar och dess avkommor på. Det tränade ögat får också en bild av hur hundarna svarar mot de polara egenskaperna så viktiga för en Sibirisk urhund.

Att vistas i fjällen tillsammans med hund är en fantastisk upplevelse. Det ger både dig och din bästa vän förutsättningarna för en aktiv och rolig semester tillsammans. Hundar älskar att vara till fjälls och upptäcka nya spår och frisk fjälluft. Men vad ska man tänka på när man ska ta med hunden på fjällsemester.

Att fjällvandra med hund är oftast enkelt och roligt, dock är det några saker man behöver tänka på innan man beger sig ut på fjällen. Dels ska man välja vilket område man ska gå, dels kan man fundera på om man skall bo i tält eller på fjällstation eller fjällstuga. Det finns många fina områden i Sverige, men till exempel västra Jämtlandsfjällen är bra och relativt lättillgängliga.

Anpassa turen för både dig och din hund. Ingen tycker det är roligt med för långa turer. Börja på en nivå där du tror att ni båda njuter och orkar.


FÖRBEREDELSER INNAN FJÄLLVANDRING MED HUND

Både du och hunden behöver komma i form för att orka njuta av en vandring i fjällen. Börja i god tid att gå med packning och gå lite längre sträckor. Normalt är dagstursavstånden i fjällen 10-20km. Om hunden kan bära en klövjeväska så kan de till exempel bära sin egen mat på turen. Träna hunden att gå med väskan och bygg på vikten av mat efterhand. Det är viktigt att klövjeväskan har bra passform och att vikten är jämt fördelad mellan sidorna. Glöm inte kontrollera så att hunden inte får skav av klövjeväskan. Tänk på att fjällterrängen är betydligt mer ansträngande än vanliga promenadstigar hemma vid. I fjällen kommer man inte i närheten lika långt som man gör på samma tid vid vanliga promenader hemma vid.

Glöm inte att även hunden behöver tränas och byggas upp inför turen. Skall den bära klövjeväska behöver den tränas för att bära och skall den dra en pulka eller släde behöver den tränas för det.

Träningsvandringar är ett bra sätt att träna upp uthålligheten för din hund, samtidigt som du håller dig själv i form och det är ett bra sätt att stärka bandet mellan dig och din hund. Välj några passande lokala vandringar, börja på 2 timmar för en rundtur och arbeta er uppåt mot en längre på 5 timmar. Dessa korta promenader upp till halvdagsvandringar hjälper dig att träna din hund och förstå vad de behöver eller kommer att behöva.

Är det en vintertur på skidor ni planerar är det viktigt att öva även på det innan ni åker iväg.


PLANERA VANDRINGEN

Att få fundera på hur man får till den bästa turen på fjället är bland det roligaste! Fundera över vilka rutter som passar bäst för dig och din hund och om ni ska bo i tält eller stuga.

I stugor och på fjällstationerna finns det oftast hundrum och i vissa fall även hundburar att låna kortare stunder. Om man inte har en alltför stor hund så brukar de fungera bra. Man får räkna med att det är andra hundägare på plats samtidigt och det fungerar olika bra beroende på hur hundarna reagerar på andra hundar. Det är inte säkert man får ett eget rum om man inte i tid bokat och kanske betalt extra för att slippa dela med andra.

Väljer man att bo i tält är man friare. Ska man bo i tält är det bra att "träna" hunden hemma att bo i tältet. I förtältet blir det inte så varmt, och då slipper man lite av kondensen inne i tältet och man slipper få in en blöt och skitig hund.


UTRUSTNING OCH FÖRTÄRING

Även om ni bara ska vara ute under dagen så kan det vara bra att se över utrustning inför vandringen eller skidturen.Fjället är vackert både sommar och vinter. På sommaren hittar man vatten i fjällbäckar och fjällsjöar. PÅ vintern smälter man snö och kokar till det blir stora bubblor och häller upp på termosar och flaskor för dagen. Både sommar och vinter är det viktigt att både hundar och människor får i sig ordentligt med vatten.

Energi! Även om hunden ätit innan ni gett er av så kan det vara bra att tänka på att energiförbrukningen kan se helt annorlunda ut under en fjälltur. Hunden äter med största sannolikhet betydligt mer under tur, vilket inte är konstigt med tanke på att de rör sig nästan hela dagen! Något man kan tänka på är att i god tid innan turen mata upp hundarna lite i hullet då de lätt tappar en del under tur oavsett hur mycket mat de får. Börja hundarna tappa i hull under turen så är det svårt till omöjligt att öka hullet på hundarna under turen.

Har din hund sköra tassar? Fjället kan vara tufft för sköra tassar, snön kan vara hårt och vass. Det kan även fastna snö och bildas is på tassarna vilket kan upplevas väldigt obehagligt och då är tasskydd den absolut bästa räddningen.

Använd gärna sele då det är mer skonsamt för hunden. Vintertid är sele e självklarhet om man tänker att hunden skall dra pulka eller släde.


PLANERAR NI EN TUR IN I NORGE?

Tänk på att det finns särskilda regler för att ta med hund över gränsen. Hunden måste ha ett pass och vara avmaskad hos veterinär innan. Detta gäller även om man planerar att passera gränsen i ingenmansland.


KOPPELTVÅNG

I fjällen är reglerna för att ha hunden med i naturen strängare än på andra håll. Hunden bör alltid hållas kopplad i område där renskötsel är tillåten, och det är ju större delen av fjällen så se alltid till att ha hunden kopplad. I vissa nationalparker och naturreservat råder speciella regler, kolla alltid innan du besöker dessa tillsammans med din hund.


BOENDE I FJÄLLSTUGA

Det ska inte vara några problem att hitta övernattning för vandrare som har hundar. Alla Svenska turistföreningens fjällstationer har rum där man får övernatta med hunden, men dessa hundrum är populära så man bör se till att förboka i god tid. Även i Svenska Turistföreningens fjällstugor kan man övernatta med sin hund. Det finns alltid en eller fler rum där hundar är tillåtna i de stora stugorna och ibland även i de mindre. Tyvärr går dessa stugor inte att förboka. Är hundrummen slut när man kommer fram så gäller det att vara flexibel. Oftast löser man det genom att hunden får övernatta tillsammans med de hundar som redan har rum och ägaren tar ett rum utan hundar. På STF säger man att det alltid löser sig eftersom folk hjälps åt. På Svenska turistföreningens hemsida kan ni välja det område och sen se vilken typ av boende som finns på de olika vandringslederna.


FJÄLLVÄDER

Det finns egentligen inget särskilt "fjällväder". Vädret i fjällen följer samma regler som vädret i resten av landet. Men de speciella förutsättningar som råder i fjällen kan få vädret att bete sig nyckfullt och oberäkneligt.

Ingen annanstans påverkar naturen vädret så mycket. Berg och dalgångar, stora lokala höjdskillnader och andra variationer i terrängen styr och ställer med vindar, temperatur och nederbörd. Östra och västra fjällen kan ha helt olika väder. Men mest skiljer vädret mellan kalfjäll och låglänt terräng.

Det här gör att vi ofta upplever att vädret växlar snabbt i fjällen. Men det är inte alltid vädret som växlar utan vi själva som förflyttar oss mellan olika väder, skulle man kunna säga.


SE UPP FÖR VÄRMESLAG

Vid vandring till fots under framför allt sommaren är det viktig att vara observant på att hunden inte blir för varm. Hundar svettas, eller mer flåsar och svettas genom sina trampdynor för att svalna. Var försiktig och konservativ - vila och drick ofta, ta det lugnt och njut av resan.  


Galleri - Vinterturer

Galleri - Sommarturer