Behov

Trots sitt arktiska arv, har Samojeden acklimatiserat sig väl till alla klimat, och finns nu över hela världen. Samojeden behöver vara delaktig i någons liv. Den vill ofta spendera stora delar av dagen utomhus men behöver också tillbringa en del av varje dag med att vara en älskad medlem av familjen. Samojeden älskar att arbeta, och har stort behov av kondition- och motionsträning. Den leker gärna och är lätt att lära men är också egensinnig och tjurskallig.

Läs också mer detaljerat om hundars behov under sidan om berikning hos kennel Fjälltrollen.

Motion

Samojedhunden har ett stort rörelsebehov, ett behov som är så pass djupt rotat att det är självbelönande om hunden erbjuds möjlighet att få utlopp för det. Det är dock en myt att en polarhund måste springa flera timmar om dagen för att bli tillfreds. De allra flesta Samojeder blir nöjda om de erbjuds längre intensiv fysisk träning som leder till fysisk trötthet 4 gånger i veckan + långa promenader varje dag (med lång promenad menad 1h eller mer i normalt till raskt promenadtempo). De skall inte sitta i en lägenhet hela dagarna eller stå stilla i en hundgård mesta delen av tiden. Samojeden behöver röra på sig och arbeta för att må bra! Promenader enbart tröttar inte ut en Samojed till fullo. Tänk på deras ursprung! De är tillverkade för att förbruka minimalt med energi när de rör sig och att arbeta hårt fysiskt. En timmes ordentlig motion, fyra gånger i veckan, bör du räkna med om du vill ha en hund som trivs och mår fysiskt och psykiskt bra. Definition av "ordentlig motion": Planerad fysisk träning av hög intensitet (hunden får springa och använda samtliga gångarter och sträcka ut i galopp) och under längre tid. Vissa längre träningssträckor på 20 km eller över, och regelbundna träningssträckor runt 10 km 3-5 dagar i veckan. Hunden skall vara fysiskt trött efter ett fyspass. Är man en riktigt duktig löpare kan man springa med sin hund men för de allra flesta av oss krävs det att vi plockar fram cykeln för att ge hunden den fart och höga intensitet den behöver i träning och rörelseberikningen.

Även valpen och unghunden har behov att att få röra sig ordentligt men på rätt sätt och utifrån sina förutsättningar under sin uppväxt. Brist på rörelse och fysisk aktivitet hos den unga hunden leder lätt till rubbningar i skelett och kropp. Skelettet måste belastas regelbundet för att utvecklas på rätt sätt. Så länge valpen/unghunden går eller springer av fri vilja utan att se trött ut skall du inte begränsa den. Redan när man får hem valpen vid 8 v skall den få gå på skogspromenader och springa lös i kuperad terräng. Ganska tidigt kan valpen börja följa med på längre turer till fots eller bredvid spannet eller cykeln. Men givetvis allt efter valpen och unghundens egna förutsättningar. Går man längre fotturer med en valp som får springa med lös så kommer den sätta sig på rumpan om den blir trött och då är det bara att plocka upp den och bära den en stund tills den vill ner igen å springa. När valpen börjar närma sig halvåret kan den följa med på snabbare turer bredvid spannet eller cykeln, men man måste anpassa farten efter valpens förutsättningar. Läser man av sin hund bra så ser man om den börjar bli trött, ett tidigt tecken på att den börjar bli trött är att man kan se att den inte riktigt får ihop koordinationen i ben och rygg pga av att musklerna börjar bli trötta. Händer detta får man åter igen anpassa sig efter valpen och antingen sänka farten, stanna och vila eller plocka upp den ett tag och bära den eller ha den i knät om den springer bredvid spannet, eller om man har valp under vintersäsongen så är det ännu enklare att vila valpen genom att plocka upp den och stoppa ner den i slädsäcken. När vi pratar om valpar och unghundar så pratar vi om att de skall få röra sig och springa, inte belastas med att dra massa vikt.

Det är viktigt att ge valpen bra rörelseutveckling tidigt i livet, rörelseutveckling utan att begränsa hunden. Låt den röra sig mycket fritt och springa med lös. En valp/unghund som växer upp genom att altid vara begränsad av ett koppel kommer att bli kroppsligt hämmad som vuxen. Börjar unghunden rymma är det givetvis viktigt att inte ha den lös utan att det finns ett stängsel som begränsar dem. Stora hundrastgårdar/hägn, tomma fårhagar om man bett om lov, mm är bra ställen att ge dem regelbunden tillgång till att röra sig fritt. I och med detta är det bra om man kan hägna in hela sin tomt när man skaffar sig en Samojed så den kan ligga mycket ute och samtidigt få röra sig fritt och ledigt på tomten.

När man står inför tanken att skaffa hund och intresset faller på någon av våra arbetande raser bör man inte fundera i banor som: "Hur lite motion behöver hunden och/eller måste man dragträna hunden". Utan istället bör man fundera över hur mycket kan jag erbjuda min hund och vad kan jag göra för att min hund skall få ett så bra liv som möjligt, kan jag erbjuda den en tillvaro där den får tillräcklig fysisk och psykisk stimulans? Funderar man över hur lite motion hunden kan klara sig med bör man välja en annan ras ur kanske dvärg- eller sällskapsgruppen. Samojeden är en arbetande polarhund och kräver mycket motion för att må både fysiskt och psykiskt bra, har man inte detta intresse är Samojeden inte rätt ras oavsett hur söta man tycker de är. 

Även den äldre hunden behöver få röra sig i högre tempo än promenadtakt regelbundet. Ovan: Zouroff på cykeltur 12 år gammal. Samojedens storlek gör att även en äldre hund eller en hund som inte är "jobbig" om den inte får springa behöver få sträcka ut kroppen ordentligt och röra sig ett högre tempo för att må bra och behålla en god djurvälfärd. Är du inte en bra löpare är cykel och flexikoppel bra för den äldre hunden.

Ovan: En viktig del i Samojedens rörelsebehov är att få röra sig fritt och utan begränsning av koppel. Men det är viktogt att inte släppa sin Samojed okontrollerat i skog och mark då det inte är lagligt. Jag har fördelen med att ha 1 hektar mark inhägnat med viltstängsel där de kan få röja av sig. Något hundarna älskar och mår bra av. Att få röra sig fritt i kupperad terräng är viktigt även för valpen och unghunden under uppväxt då det skapar goda förutsättningar till bra rörelseutveckling och kroppsuppbyggnad hos den växande hunden. 


Gräva

Samojeden har ofta ett stort grävbehov. Kanske inte alltid önskvärt at husse/matte om de gräver upp trädgården. Vi skall inte förbjuda våra hundar att gräva utan istället hitta ställen där det är tillåtet. Detta då det är ett stort medfött behov hos arten tamhund. 

Psykisk stimulans

När man pratar om rasens stora motionsbehov är många snabba med att säga att de behöver få jobba med huvudet också. Så är det men jag tycker inte alltid att det beskrivs på rätt sätt. För att berika din hund mentalt behöver den få upptäcka nya miljöer, platser, människor, djur, underlag, mm. De behöver få undersöka och upptäcka nya saker som stimulerar dem mentalt. Få arbeta med sina sinnen, spåra, lukta, undersöka, lyssna, söka och springa i kuperad terräng, få koppla på sina jaktbeteenden, mm. Cirkuskonster, problemlösningar inomhus och allmän lydnadsträning är sällan det en Samojed behöver, detta kan de leva utan. Strikt lydnadsträning blir ofta ett sätt att begränsa våra hundar istället för att berika dem. Men aktiviteter som spår, sök, viltspår, agility tex berikar hunden och tillgodoser deras behov av att använda sina sinnen. Agility tex kan vara ett substitut till att få springa i kuperad terräng och ta sig förbi olika hinder, bidrar till bra kroppsrörelse, balans och koordination.

Det är viktigt att förstå att man inte kan ersätta utebliven motion/fysisk träning med hjärnaktiviteter. En Samojeds största behov är det fysiska som i sin tur också berikar hunden mentalt när de färdas i skog och mark och upplever nya marker, lukter och vittringar. Cirkuskonster och lydnadsträning kan dock vara roliga aktiviteter som hjälper till att bygga relationen mellan hund och ägare.


Bostad

En Samojed kan bo i en lägenhet tillsammans med människor, likaväl som den kan bo i hundgård med hundar och det mesta där emellan. Det viktigaste för Samojeden är att den har sällskap. Alla hundraser kräver mänsklig kontakt, man kan aldrig lämna hundarna åt sitt eget öde i en hundgård och tro att de sköter sig själva. Det viktigaste är inte vart hunden sover utan vad man fyller deras vakna tid med, att de får rätt berikning som leder till god djurvälfärd. Samojeden är en utpräglad flockhund och har svårt att vara helt ensam några längre stunder. Samojeden mår bra om den hela tiden har sällskap av en eller flera andra hundar eller mänskligt sällskap. Om du har din Samojed utomhus, tänk på att ha en koja där den kan finna lä mot väder och vind. Bor du i lägenhet får du räkna med att vistas många timmar om dagen utomhus för att din Samojed skall trivas och må bra. Även mellan rastningar och motionsrundor vill Samojeden gärna vara utomhus, den ligger gärna många timmar av dagen utomhus på tomen varför det är tillrådligt att stängsla in sin tomt när man skaffar en Samojed. Att vistas ute i hundgård under dagtid är något de flesta Samojed mår bra av då de också får stor mental stimulans av att ta in omgivningen av vad som händer i naturen. En hund som vistats i hundgård är mer mentalt trött än en hund som vistats inomhus hela dagen där ingen mental stimulans finns. Att vistats ute i hundgård ger mer mental stimulans än vad många tror, det är alltid en massa ljud, lukter och människor å djur som går för bi att hålla koll på. Många gånger är hundarna ganska mentalt trötta efter en dag i hundgården.


Mat

En Samojed är generellt matglad men en ensam Samojed kan få sämre aptit än i konkurrens med andra hundar. Detsamma gäller en Samojed som inte får arbeta, har hunden inte fått göra av med energi så är den kanske inte lika villig att äta. Den matglada Samojeden blir lätt överviktig, återigen tänk på rasens ursprung och den är skapt för hårt arbete med minimal tillförsel av mat/energi. Förhindra övervikt genom att känna igenom hunden regelbundet, känn efter så du känner revbenen genom den tjocka pälsen på din hund och känn över ryggen och höftknölarna på rumpan. En Samojed får aldrig vara tjock, framför allt inte en växande valp då det kan leda till att skelettet utvecklas felaktigt. men var också observant på att en hund med så pass tjock päls också kan vara för mager utan att det syns med blotta ögat, känn på hunden regelbundet. Är du osäker på vad normalhull är rådfråga någon sak kunnig, exempelvis uppfödare eller annan person med lång erfarenhet och stor kunskap, denna sakkunnig bör ha erfarenhet av fysiskt aktiva brukshundar. Gör det till en vana att ofta känna på din hund när ni kelar, titta mellan trampdynor, klia på magen, känn i öron osv. Genom denna rutin upptäcker du om något fattas din hund samt så underlättar du också eventuella veterinärbesök.

Ett riktmärke vad gäller hundens hull är att om du knyter din hand och drar fingrarna över knogarna och likställer känslan med hundens revben då är den för mager. Om du sedan rätar ut handen platt och åter igen känner med fingrarna över dina knogar och likställer känslan med hundens revben är hund i normalhull.

Tyvärr ser vi ofta många tjocka och omusklade Samojeder bland utställningsvinnare då allt för många domare har svårt att skilja på hull och muskler. Även veterinärer har en tendens att önska mer hull på hunden än vad som är önskvärt och lämpligt för den arbetande hunden.

Det finns idag många sätt att utfodra sina hundar på, allt från det traditionella torrfodret till färskfoder och barf. Det är också mycket känslor inblandat i diskussionen om vad som är rätt och fel sätt att utfodra sin hund på. Dock är det alltid berikande för hunden att få en variation i vad den erbjuds att äta. Även hundar som utfodras med torrfoder behöver få tugga ben regelbundet och kanske komplettera med färskfoder emellanåt. Även födosök av olika slag där hunden får jobba med nosen för att hitta det ätbara är berikande och nyttigt för våra hundar.


Sällskap

Hundar över lag är flockdjur och framför allt våra polara raser. En Samojed behöver sällskap antingen av sina människor eller andra hundar av samma typ. Polarhundar som lever i flock kan och vill gärna spendera många timmar om dagen utomhus tillsammans med sin hundflock och kommer sen ofta gärna in på kvällen och inför natten och umgås med sin mänskliga flock. Har du bara en Samojed är det viktigt att tillse att den får det sällskap den behöver under dagen även om du jobbar långa dagar. Är man borta mer än 4 timmar hemifrån är det bättre för hunden att den har en hundgård att vara i och en eller flera hundkompisar som sällskap. En övervakningskamera är också att rekommendera då har man koll och tillsyn över sina hundar under dagen när man är borta.


Individuell utveckling

Våra hundar har precis som vi människor ett behov av att få vara just individer. Varje individ har olika behov och det är viktogt att lära känna sin hund väl så man förstår just den individens behov.