Stamtavlor, blodslinjer och vikten av att förstå dem

Att kunna stamtavlor och förstå vad det är man ser på dem är ytterst viktigt när man arbetar med avel/rasförvaltning och vill göra sitt yttersta för att selektera bra hundar till avel. Det är inte bara föräldradjuren i sig som bidrar till vad avkomman kommer utvecklas till, det är djuren bakåt i stamtavlan som påverkar de famtida valparnas genetik på olika sätt. Vad innebär det tex att duplicera en viss individ och vad innebär det tex att välja en hund med en viss stamtavla till avel? Vilka egenskaper finns i hundarna genetiskt? Har individen jag tittar på hundar bakåt i sin stamtavla med de egenskaper jag letar efter och vill försöka föra vidare till nästa generation? Det krävs tillexempel vissa egenskaper för att hunden skall bli en bra brukshund, egenskaper som man behöver leta efter hos föräldradjuren och generationerna bakåt i leden.

Bara för att två hundar är friröntgade och tillräckligt obesläktade för att SKK skall tillåta registrering så innebär inte det att det kommer ge valpar med bra och önskvärda egenskaper, utan den seriösa uppfödaren måste vara väl insatt i de olika lijerna och vilka egenskaper de olika avelsdjuren har för att kunna selektera goda avelsdjur till avel som för rasen framåt vad gäller dess specifika egenskaper. Alla som upplåter sin hund till avel, både tik och hanhundsägare är lika ansvariga för rasens framtid utifrån den avelskombination de bidrar till. Alla som upplåter sin hund till avel har alltid ett rasansvar, varför man aldrig kan säga att man bara ville ha en kull på sin söta hund för att den är så söt och trevlig, det krävs så mycket mer för att bidra till rasen som avelshund. Alla hundar är söta och gulliga i sina ägares ögon men detta i sig är inga egenskaper som gör dem till lämpliga avelshundar, det krävs mycket mer av en hund som skall föra rasen vidare.

En hunds stamtavla är en inblick i dess förflutna. En fullständig stamtavla kommer att lista en hunds släktträd, notera föräldrar, far-morföräldrar, o.s.v. En stamtavla kan fortsätta tillbaka många generationer. Och många av dagens Samojedhundar går det att släktforska på ända tillbaka till de första sibiriska importerna och de hundar som gick med på de olika expeditionern. För att forska långt tillbaka i sin hunds stamtavla krävs att man har tillgång både till digitala plattformar med stambokföringsuppgifter samt de gamla stamböckerna ända från de första generationerna. Samojedhunden är en ras sm är väldigt väl stambokförd, vilket är glädjande för alla oss nördar som älskar att läsa in oss på och studera de gamla linjerna och stammarna bakåt.

Att veta en hunds historia och vem hans släktingar är kan vara en stor tillgång för framtiden för din hundkompanjon och famför allt är det ett måste den dagen du börjar ägna dig åt avel. Att lära sig tolka stamtavlor och förstå innebörden i de olika individerna och linjerna bakom en hund är inte gjort i en handvändning. Man behöver ta reda på både hur indivderna bakåt såg ut, hur de jobbade i selen, vilka övriga egenskaper de bar på och hälsostatusen, mm.

Kunskap om stamtavlor är oftast underskattad. För många nybörjare inom avel så tar det ett tag innan man inser hur viktigt det här är och man lär sig senare vad man bör titta efter i en stamtavla. Många uppfödare stannar ofta vid att bara förhålla sig till de absolut mest grudläggande kraven för att få registra valpar efter två individer, d.v.s om de tänkta föräldradjuren är röntgade med godkänt resultat och tillräckligt obesläktade och glömmer sedan bort att titta på de andra hundarna bakåt i stamtavlan som genetiskt påverkar den tänkta kullen och måmga glömmer också bort resten av de egenskaper en uppfödare har ansvar för att bevara hos en uråldrig hundtyp med en mångtusenårig historia. Det riktiga uppfödararbetet handlar om att till avel selektera hundar som bär på de egenskaper som gör de lämpade till och duktiga på att arbeta med sitt rasspecifika arbete och att kunna överleva i det klimat där rasen en gång skapades, polara egenskaper. Egenskaper som uppfödaren medvetet inte selekterar för kan gå förlorade på bara några generationer. Bara för att hunden är så kallat renrasig och registrerad i en kennelklubb betyder det inte att den har sina egenskaper kvar.

Ofta så upptäcker man kanske efter ett tag att hunden som man köpte inte uppfyller ens förväntningar när det gäller t.ex. stamtavlan utifrån vilka egenskaper som finns hos föräldradjuren och individerna baklåt i stamtavlan, kanske utvecklar inte hunden alls de egenskaper och den energinivå man hade önskat. Åren efter att man köpt sin första hund så får man mer insikt om linjerna bakom och vilken betydelse de har för att skapa goda möjligheter till fina egenskaper hos framtida generationer. Det har hänt mer än en gång att man inte är helt nöjd med det man får veta eller de egenskaper som blommar ut i den hund man köpt. Till exempel kanske för att släktingarna till min hund har använts mycket ofta och att det är svårt att hitta passande avelspartner till eller så visar det sig att hundarna bakom min hund inte har de egenskaper jag söker och därför är en orsak till att hunden inte lever upp till det jag förväntat mig av den i tex dragselen. Eller så kanske man upptäcker att en av hundarna i stamtavlan har ärvt ner dåliga egenskaper till några av avkommorna, som genetiska defekter eller svagheter i förhållande till rasstandarden eller mentala rädslor och vekhet. Rädslor och vekhet är starkt ärftliga och ju fler gånger en hund med rädslor och vekhet förekommer i en stamtavla desto högre är risken att det slår igenom i den tänkta valpkullen.

Många vet inte vad de ska titta på i en stamtavla. Det faktum att hunden har en stamtavla innebär inte att hunden man köper har samma egenskaper med sig genetiskt som vilken samojed som helst, utan det är beroende av vilka egenskaper djuren bakåt i stamtavlan har haft och sedan ärvt ner.

Avlar man tex bara på hundar som måste läras att dra och jobba i en sele istället för att välja hundar ur linjer som i flera generationer har det i sig naturligt så kommer man förmodligen inte få särskilt bra arbetshundar i den framtida kullen heller. likaså gäller hundar som har den mentala styrlkan att gå i led i ett hundspann på längre distanser och flera dagar på varandra under intrycka av nya miljöer, många främmande hundar/spann och människor omkring. Det krävs vissa mentala egenskaper för att en hund mentalt skall orka gå i led vid exempelvis tävlingssituationer flera dagar, alla hundar har inte den mentala styrkan som krävs och detta är en avelsfråga, allt för mjuka och framför allt veka hundar kommer ha svårt att hålla ihop skallen. Vi villl givetvis heller inte ha skarpa hundar men hundar med lite pannben och mental styrka att stå emot fysiska och psykiska påfrestningar krävs för att bli goda arbetshundar. Selekterar vi inte duktiga ledarhundar till avel kommer vi ha svårt att få fram några i kommande generationer.

Man skall också vara medveten om att våra stamtavlors riktighet är avhängit av att uppfödaren är ärlig när denne registrerar sina valpar. Ingen kontroll görs av om det är rätt föräldradjur som registreras för valparna mer än att uppfödaren och hanhundsägaren intygar att så är. Man skall också vara medveten om att utländska hundar från framförallt öststatiska länder å då främst Ryssland med flera är länder där det är lätt att köpa sig det man vill ha och därför lätt att manipulera stamtavlor vid exempelvis registrering av valpar. Ju mer korrupt ett land är desto mer försiktiga skall vi vara med stamtavlornas riktighet.

Ta aldrig för givet att en hund som är registrerad som renrasig med en stamtavla står för kvalitet, varken när det gäller uppfödaren eller hunden. Undersök allting själv och gå tillbaka så många generationer som möjligt, vilka är individerna bakåt i leden? Hur såg dessa hundar ut? Vilka egenskaper bar de på? Hur var de mentalt? Hur jobbade och presterade varje individ i selen? Är individerna bakåt i stamtavlan ens bruksutvärderade så vi vet något om dessa hundars bruksegenskaper? Eller är de flesta hundar avlade efter slumpen eller enbart på utställningsframgång? Eller parade man bara två hundar för att de var söta och trevliga? En stamtavla i sig är inget garantibevis!

Till slut så finns det andra saker som du kan dra slutsatser om i din hunds stamtavla, som inavelsgrad. För att beräkna inavelsgraden så bra som möjligt måste man titta längre bak än bara de fyra eller fem generationer som finns listade på stamtavlan. Om du ser namnet på en hund omnämnt flera gånger i stamtavlan så behöver du inte tänka efter så länge för att inse att någon form av inavel har förekommit. Graden av inavel kan beräknas med hjälp av ett avelsprogram som exempelvis SKK hund- och avelsdata.


Hur läser jag en stamtavla?

Börja i början av stamtavlan. Stamtavlor formateras ofta på sätt som ett utökat släktträd, med hunden i fråga i början av trädet. Din hunds namn och information ska ligga först. Hans information, inklusive ras, registreringsnummer.

Titta på den övre delen av stamtavlan. Den övre halvan av en stamtavla innehåller alltid faderens information. Sire är den tekniska termen för din hunds pappa och används oftast på stamtavlor. Läs och studera vidare hundarna i faderens historia. Faderns föräldrar kommer att ingå i den övre delen av stamtavlan, som förgrenar sig av nästa hund längs linjen i stamtavlan.

Granska nedersta halvan av din hunds stamtavla, Moderns information. Tikens sida av stamtavlan innehåller ofta hennes namn, registreringsinformation. Ta sen en titt på resten av hundarna som är relaterade till din hunds moder. Hennes far, moder och farföräldrar följer henne på bottenhalvan/delen av trädet, med hannar på toppen och tikar på botten.

Kontrollera eventuella titlar som kan anges på din hunds stamtavla. En titel är ett pris som en hund har vunnit baserat på prestation och meriter. Titlarna på stamtavlan ger en snabb och enkel blick till vad hundens förfäder har gjort och kan hjälpa till att förutsäga din hunds möjligheter till framtida framgång.

Vill du ha en hund med bruksegenskaper i stamtavlan skall du titta efter titlar som svensk polarhundschampion eller PDP (polathundsdragprov),. vilket visar att hundarna jobbat i selen och utvärderats på prov både mot klockan och i konkurrens mot andra team inom samma ras.

I SKK hund- och avelsdata kan du också slå upp och titta på vilka tävlingar och prov de olika hundarna i stamtavlan deltagit på, finns det inga tävlingar eller bara utställningsresultat har hunden troligtvis inte utvärderats eller testats vad gäller dess arbetsegenskaper. Hundar som deltagit i många tävlingar under många säsonger och fortsatt att placera sig bra igen och igen och igen ger också en hint om att denna hund håller över tid både vad gäller egenskaper och anatomi. De duktiga bruskhundarna går inte på prov bara för att klara sina meriter och titlar utan de fortsätter att jobba säsong efter säsong trotts att de redan har sin titel och fortsätter att visa på samma goda resultat, detta säger också mycket om hundens kapacitet. Du kan också titta på vilken typ av prov hunden genomfört och utifrån den informationen få en ide om hur dess egenskaper är. Vi utvärderar och prövar givetvis våra hundar även vid fjällturer och vildmarksturer men detta är inget som går att mäta officiellt och syns därför inte i våra stamböcker.

Ju mer utvärderade och prövade hundarna bakåt i stamtavlan är desto större chans är det att goda egenskaper förs vidare till kommande generationer. Givetvis kan det finnas bra hundar även bland otestade linjer, men detta blir mer ett lotteri och chansen att hunden har bruksegenskaperna i sig genetiskt minskar. En del människor säger ibland att alla hundar kan lära sig att dra, men här är det viktigt att komma ihåg att en hund som inte har egenskaperna i sig och måste lära sig att drag sällan till aldrig kommer att bli särskilt bra. De kan lära sig till en viss grad men sedan sätter egenskaperna stopp.

Egenskaper som en uppfödare inte medvetet selekterar för kan gå förlorade på bara några generationer.

Finns linjeavel och duplicerade individer? Om ja vad innebär det?

När vi tittar på en stamtavla bör vi plocka fram så många generationer som är möjligt, ju bättre djup vi får fram i stamtavlan desto mer information får vi om vad vi kan förvänta oss av den tänkta valpen/hunden. Man bör i vart fall titta minst 6 generationer bakåt, men gärna mer. Finns det individer som återkommer två, tre, fyra eller kanske fler gånger? Vad innebär det att duplicera just dessa individer? Vilka egenskaper hade dessa individer som vi duplicerar = ökar intensiteten av i arvsmassan av dess genom. Ju fler gånger en hund förekommer i en stamtavla desto större är chansen att just den individens egenskaper kan komma att slå igenom även om den ligger några generationer bakåt i stamtavlan.

I SKK hund- och avelsdata slår dupliceringar upp med hjälp av färgmarkeringar som visar på att den individen förekommer på flera ställen i den tänkta kombinationen. Gör man tex en provparning i datasystemet inför en tänkt valpkull och ser att man får dupliceringar av vissa individer bakåt i stamtavlan är det viktigt att man tar reda på så mycket osm möjligt om just de individerna då deras arvsmassa riskerar att dupliceras och slå igenom hårdare i den framtida valpkullen. Det kan vara svårt till omöjligt att undvika dupliceringar ju fler generationer bakåt i stamtavlan man tittar, men man skall vara medveten om att de finns där och också ha gjort en analys om vad det innebär att duplicera just den hunden.

SKK hund- och avelsdata hjälper också till att räkna ut inavelsgraden. Detta mått är det många som inte förstår vad det är och hur det påverkar rasen. Det är inte ett mått på den totala inaveln i den framtida valpen, utan det är mått på hur mycket inaveln ökar i och med just denna kombination räknat på 5 generationer. Äldre inavel längre bak beräknas inte, men det innebär inte att den inte finns eller att den försvunnit. Gammal inavel försvinner inte, den syns bara inte längre i statistiken.

SKK databas, Hunddata - info om din hund!

Söker du efter stamtavlor och resultat från tävlingar och veterinärundersökningar? Det och mycket annat hittar du i Svenska Kennelklubbens onlinetjänst Hunddata som rymmer information om nära 2,5 miljoner hundar.

SKKs onlinetjänst Hunddata ger åtkomst till de uppgifter som finns registrerade i Svenska Kennelklubbens databas. I Hunddata finner du hundens födelsedatum, stamtavla och uppfödare. Nya meriter, resultat från officiella tävlingar, eventuella avkommor, resultat från hälsoundersökningar med mera läggs till då det är aktuellt

Inte bara svenskfödda hundar

I registret finns uppgifter om alla hundar som registrerats från 1975 och framåt. Det rör sig inte bara om svenskfödda hundar utan även om importerade hundar samt utländska hundar som deltagit på prov, tävling eller utställning i Sverige. Importerade hundar registreras med sin härstamning i tre generationer. För en utländsk tävlingshund införs endast uppgift om föräldradjuren.

Hund med olika registreringsnummer?

En hund kan förekomma med olika registreringsnummer. Oftast beror det på att hunden exporterats mellan länder och därvid erhållit nya registreringsnummer. Ett registreringsnummer i SKKs hunddatabas kan maximalt vara 15 tecken långt. Vissa utländska registreringsnummer är längre och då har vanligtvis inledande nollor strukits.


SKK Hund- & Avelsdata

Hunddata ger tillgång till SKKs databas, där hittar du bl.a.:

  • samtliga sedan 1975 hos SKK registrerade hundar
  • tävlingsresultat från 1993 och framåt
  • veterinärundersökningsresultat

https://hundar.skk.se/hunddata/ 


SKK AVELSDATA ger åtkomst till Svenska Kennelklubbens databas där du bl.a.

  • Får information om samtliga svenskregistrerade hundar födda 1990 eller senare, inkl. avkommestatistik.
  • Har möjlighet att göra provparning där inavelsgraden för avkomman beräknas baserat på fem generationer.
  • Får rasstatistik baserad på födelseår för svenskfödda hundar födda 1990 eller senare.

https://hundar.skk.se/avelsdata/Initial.aspx 


Pedigree data base

Detta är en plattform på internet där man kan hitta mycket intressant stamtavlor på utländska hundar från många olika länder. Många stamtavlor på denna plattform är så pass väldokumenterade att de går tillbaka ända till de första sibiriska importerna. På många hundar finns också bilder publicerade så man får en ide om hur individerna såg ut.

https://www.pedigreedatabase.com/ 


Utländska kennelklubbars databaser

Även andra länder har liknande databaser som SKKs hund- och avelsdata. Framför allt de nordiska länderna har bra program att gå till för att titta vidare på hundars stamtavlor som går över i och till de ländernas stamböcker. Man får helt enkelt pussla lite och byta plattform allt eftersom hundarna hoppar mellan länderna.


Hemsidan Old Sams

En hemsida där man finner en hel del information om gamla hundar.

https://www.oldsams.info/english/sitemap_main_EN.html  



Stamböcker

Men vill man gå riktigt långt tillbaka och studera rasen måste man skaffa sig stamböcker från olika länder att arbeta med. Många gamla stamböcker kan man hitta på internetbaserade antikvariat, ebay, mm. 

 


Galleri - Stamtavlor och databaser