Draghunden

Draghundskörning är så mycket mer än bara tävling i storspann. Det är en bruksgren som ger hunden utlopp för dess rörelsebehov. Det är också ett utmärkt sätt att fysträna och motionera sin hund på. Att ägna sig åt draghundsträning kräver inte särskillt mycket, det kräver inte ett stort antal hundar eller dyr utrustning. På vilken nivå man vill lägga sig är upp till var och en, kanske vill man bara träna för att håla sin hund i god fysisk kondition eller så kanske man vill satsa stort och siktar på större tävlingar, draghundsträning täcker hela spektrumet. Har du bara en hund och cykelmotionerar den med dragsele och lina eller åker skidor efter hunden så är även detta en form av draghundskörning.

Ovan: Håller man på med draghundsträning så får man vänja sig med att ge sig ut i alla väder och tider på dygnet. Att träna i mörker är spännande för både hundar och förare. Hundarna blir alltid mer taggade när det är mörkt. mer vilt i rörelse å hundarna sätter ofta en högre fart. Att lära sig våga vara ute och köra i mörker med en bra pannlampa är en nödvändig förutsättning för att kunna träna sina hundar regelbundet även under veckans arbetsdagar.


Hundar har sedan urminnes tider använts för att transportera människor och gods med hjälp av slädar, pulkor och skidor, redan under guldruschen i Alaska anordnades draghundstävlingar. I Sverige har vi tävlat med draghundar sedan 1930-talet och Samojedhunden är idag en uppskattad tur och tävlingshund.

Draghundsporten kan delas upp i tre grenar:

  • nordisk stil (skidor och pulka),
  • slädhundstil samt
  • barmarkstil där man springer med sin hund eller låter den dra en cykel, kickbike eller vagn.

5-Parametrar som skapar en bra draghund

Man kan teoretiskt sett säga att det finns 5 parametrar som leder till en hund med goda prestationer. Nedan skall vi titta lkte närmare på dessa parametrar. 

1 -  Generna (avel och selektion)

Har uppföarden beaktat driv och energi? Avel för bruksarbete generellt sett (inte bara för draget) förutsätter att uppfödaren väljer hundar med hög energinivå till avel.

Har uppfödaren selekterat efter viljan att lägga sig i selen eller hoppas denne bar på turen eller slumpen?

Finns föräldradjur och släktingar bakåt i stamtavlan med dokumenterat goda prestationer?

Har hunden en atletisk kroppsbyggnad för fart och uthållighet?

De egenskaper som ger förutsättningar för en duktig draghund är något som den seriösa uppfödaren med noggrannhet selekterar för och lämnar det aldrig åt slumpen för att på det sättet skapa de bästa möjliga förutsättningarna för valpen att utvecklas till en arbetande hund med hög prestation. Vilket gäller både mentala egenskaper så som anatomiska attribut.


2 - Vilka förbud och begränsningar har hunden fått innan det är dags att sela på den och köra in den?

  • Det är lättare att bromasa än att gasa energi och beteenden.
  • Utsätt inte hunden för begränsningar och övningar i att hunden skall behärska sig och lugna ner sig innan du vet vilken personlighet hunden har (vilket vi sällan vet före 1 års ålder). Vi har sällan hunnit lära känna vår hund ordentligt fören efter i vart fall ett år. Och uppväxten innan dess händer mycket och energi och beteenden kan komma och gå i perioder innan hundan har landat och vi vet vad som kommer finnas i den vuxna hunden.
  • Behöver hunden begränasa? Börjar vi begränasa och dämpa en hund genom tex en massa förbudsträning elle som vissa kallar det omvänt lockande innan vi vet vad för egenskaper och pesonlighet den har, innan vi lärt känna den ordentligt, kan det i nästa led vara väldigt svårt att gas och motivera hunden och vi får en oönskat dämpad hund. Detta fenomen har även Tobias Gustavsson SWDI (Scandinavian Working dog Institute) berättt om gällande tjänstehundar av olika slag under de utbildningar jag gått för honom. Tobias har då tex hänvisat till mallar och x-mallar som är kända för att vara otroliga högenergihundar.
  • Att begränsa hundens vilja att dra i kopplet kan sedan komma att bli till nackdel när selen kommer på och hunden redan är begränsad i det beteende man nu önskar förstärka.
  • Är hunden begränsad till att alltid röra sig i koppel? Detta hämmar hundens rörelseutvecklig. Om du inte har egen inhägnad tomt sök upp ett större hägn där hunden regelbundet får springa fritt och i kuperad terräng.


3 - Hur och när körs hunden in?

  • En hund av polarhundstyp kan med fördel köras in vid 6-9 månader. Men alltid på valpens/unghundens förutsättningar.
  • Vid inkörning av den unga hunden håll distanserna mycket korta och undvik branta uppförsbackar likväl som nedförsbackar då det sliter på leder och ligament att bromsa sin egen kroppsvikt framåt tex.
  • En hund som körs in först vid 2-3 års ålder har tappat mycket av grunderna och har en del att hämta igen i muskelbyggnad, kondition, uppbyggande av leder och ligament, rutin, mm.


4 - Mängdträningen.

  • Tränar ni tillräckligt regelbundet och långt för att ha tillräckliga mil i benen på hunden till tävlings-/meriteringsdagen?
  • Med mängdträningen kommer också konditionen och därmed ökar den fart hunden orkar hålla över tid. Precis samma som gäller för fysisk träning hos oss människor.


5 - Hur tränar du? Tränar du rätt?

  • Belastar du hunden eller låter du den bara springa? För lätta träningsfordon?
  • Många hundar jobbar bättre när de upplever belastning och där med har en uppgift och anstränger sig mer och bättre.
  • Vid barmarksträning välj med fördel vagnar av tyngre modell och bredare däck då dessa rullar tyngre.
  • De flesta vagnar trotts tyngd rullar på barmark för lätta när de väl satts i rullning. Använd med fördel grov kätting att hänga bakom vagnen för att efterlikna den friktion som skapas vid träning med släde på snö.
  • Är hunden van att springa på snö? Det är stor skillnad på barmark och snö, särskilt om du inte beaktat friktionsträningen (kättinge bakom träningsvagnen) regelbundet även vid barmarkskörning. Många duktiga hundförare som bor längre söder ut åker ofta norrut i god tid innan tävling för att ge hundarna de mil de behöver på snö för att aklimatisera sig till friktion och tyngd samt den extra ansträngningen att springa i snö. Många menar att det behövs ca 10 mil på snö tills hundarna helt ställt om.


Vid all form av avelsarbete och hundträning skall man undvika att blanda in värderingar och tyckanden. Man skall hålla sig till fakta och sakliga analyser om man vill lyckas och röna framgång.


Vanliga frågor om sporten

Vad går sporten ut på?
Ekipaget skal ta sig sträckan från start till mål på så kort tid som möjligt. Sträckan kan variera från nån kilometer upp till flera hundra kilometer beroende på vilken gren man tävlar i samt vilken klass.

Hur upplever förare och hund sporten?
Att träna och tävla drag är framförallt fartfyllt! Som förare är du fullt engagerad och jobbar minst lika mycket som din hund på varje träningspass eller tävling. ja inte rent fysiskt då förvdet jobbet gör ju hundarna.

Vilka egenskaper/förutsättningar är bra att förare och hund har för att börja träna?
En livsglad hund som gillar att ta i fysiskt samt en förare som inte är rädd för att bli svettig och som gillar motion.

Hur går träningen till?
Vissa hundar är naturliga dragare medans andra behöver lära sig att dra, dena inlärning kan ske på olika sätt. Att träna tillsammans med andra hundar kan vara ett alternativ. Träningen bör varieras och vara allsidig. Beroende på vilken gren man väljer så läggs träningen upp olika men konditionsträningen varvas med olika former av styrke- samt muskeluppbyggande träning.

Vilka raser/hundar kan/får träna och tävla?
Inom draghundssporten kan man träna med alla raser och hundtyper, både små som stora. Man kan tävla med både blandraser och renraser. Dock är det bara de polara raserna som lyder under SPHK och de traditionella bruksraserna som lyder under SBK som kan tilldelas championat och bruksmeriter hämtade i dragspåret.

Vilka tävlingar/mästerskap finns det inom sporten?
Det anordnas officiella tävlingar i SPHK regi som meriterar hunden i bruksprov och championat, S(polar)CH = svensk polarhundschampion. Dessutom anordnas lokala tävlingar på brukshundsklubbar, slädhundsklubbar och rasklubbar i olika delar av Sverige. Svenskt mästerskap anordnas årligen, samt ett nordiskt Samojedhunds mästerskap i svenska rasklubbens regi. Även EM och VM anordnas runt om i världen.

Vilka titlar kan man vinna?
Polarhundsraserna kan vinna titeln S(polar)CH och Samojedhunden dessutom ett PDP (dragprov). Förutom dessa titlar registreras genomförda dragprov med godkänt eller icke godkänt resultat i SKK hund- och avelsdata.

Vilka klasser kan man tävla i?
Det finns olika klasser beroende på vilken gren man väljer. I slädhundsstil kan man välja att tävla i 4-spannsklass upp till klasser med obegränsat antal hundar i spannet. I nordisk stil kan man tävla i linkörning, pulka eller combine. I barmarksstil kan man tävla i linlöpning, cykel med en hund, kickbike med en eller två hundar samt vagn med 4-8 hundar. Draghundstävlingar körs som sprint-, medeldistans- eller långdistanstävlingar.

Tävlingslicens i drag.
För att få delta på en draghundstävling oavsett gren så krävs att föraren har en tävlingslicens för innevarande säsong, samt grönt kort. Gällande regler och krav för tävlingslicens och grönt kort finns på draghundssportsförbundets hemsida.

Måste man tävla?
Man behöver inte ha ambition att tävla för att ägna sig åt draghundsträng. Inte heller är de officiella meriteringarna det viktigaste, utan det viktigaste är att man kommer sig ut och genom draghundssporten ger sin hund möjlighet till att tillgodose sitt stora rörelsebehov och motionsbehov.


Galleri - Drag-/slädhunden