Selen

Att hitta rätt sele med bra passform till draghunden är en viktig del av hundkörningen. En för stor eller en för liten sele kan ge hunden både skavsår och i värsta fall förhindra den från att ta ut rörelserna när den springer. Det är viktigt att hunden har en bra och passande sele för sitt ändamål. På marknaden finns en mängd olika selar anpassade för olika ändamål. 

För att få en enkel uppfattning om hur selen sitter finns framförallt 3 kontrollpunkter:

  • Krysset i y-del i fram skall ligga precis över bröstknölen, varken över eller under.
  • Den bakre delen av selen skall nå till svansroten/ryggslutet (gäller selen, inte repögglan).
  • Remmarna på sidan skall ligga på revbenen och inte under revbenskanten.


Selen ska passa bra och fungera väl utan att ge hunden skador. En dragsele ska ha en passform som medger hunden rörelse och som sitter väl på hunden. Den ska vara lagom stor och sitta ganska tajt då hunden drar. Det är viktigt att halsen är lagom stor så att selen inte glider ut över bogarna (ett vanligt fel är att många köper selar med för stora halsöppningar). En bra dragsele bör inte ligga över bogbladen. Selen ska lägga sig i framkant av bogen och fördela trycket jämt. För att den ska göra det måste över- och underdrag vara rätt fördelat. Om man tar i selen och sträcker ut den med handflatan i halsöppningen bör den vika sig något mindre än en tredjedel från bröststolpen.

Dragpunkten/fästringen skall ligga några fingrar framför svansroten (där svansen går ut ur kroppen) när den används för aktivt drag. När hunden står rakt upp och ner böjas selen ofta upp på ryggen. Detta är både korrekt och viktigt . Selen ska inte ligga platt förrän hunden jobbar med huvudet nedåt och drar. Anpassa längden så att hunden kan lägga sin kropp framåt för att dra, medan fästringen ligger några fingrar framför svansroten. På detta sätt kommer selen att ge fria luftvägar vid dragaktivitet.

Våra djuraffärer är fulla med olika produkter av olika kvalité. Inom polarhundsvärlden är det vissa märken på koppel och selar som är populära och används av väldigt många, både en- och flerhundsägare. Det är viktigt att utrustningen man använder är slittålig då våra Samojeder är både starka, har stor jaktinstinkt och ofta drar iväg på egna upptåg om de kommer lösa. Det är också viktigt att utrustningen sitter bra på både oss och hundarna för att vi skall ha trevliga turer ihop. Nedan följer några exempel på produkter som är väl utprövade och fungerar bra för polarhundar och de aktiviteter som vi ofta ägnar oss åt med en Samojed

När valpen börjar närma sig halvåret är det dags att skaffa en första dragsele i valpstorlek (valpen skall givetvis inte dra på några vikter i denna ålder utan börja vänjas med selen och att springa). När hunden sedan blir vuxen köper man gärna en måttsydd sele då den sitter som bäst på hunden. Exempel på tillverkare som har bra selar:

Samojeden behöver en sele som ger tillräckligt utrymme för pälskragen och är något kortare i ryggen än vad som ofta passar andra raser, detta gör att tex det norska märket Non-Stop som är populärt sällan sitter särskilt bra på en Samojed då de är så tighta i halsen. Det finns olika märken som säljer ställbara dragselar som vissa väljer under valptiden då de går att justera i takt med att valpen växer.

Selen är det som överför hundens kraft till det hunden drar, därför är det viktigt att ha en bra sele som på bästa och skonsammaste sätt kan agera kraftöverförare. Den ska ge hunden ett bra stöd samtidigt som den inte ska hämma hundens rörelsemönster. Selen ska sitta ganska tajt på hunden när hunden drar och halsöppningen ska vara lagom så att den inte glider ner över bogen men får samtidigt inte vara så pass liten att den påverkar andningen.

Med rätt sele kan hunden ge sitt allra yttersta i arbets kapacitet. Selarna är utformade så att den största dragbelastningen hamnar vid axlar, skuldror och bröst och därför är selarna ofta stoppade kring dessa regioner. Fel anpassad sele för hunden kommer att förstöra det roliga. Varje hund är byggd olika (långa och korta ryggat, djupa bröst och breda kompakta hundar, mm) och så ha ju Samojeden sin tjocka päls som kan göra det än svårare att hitta en sele som passar och sitter rätt.

Tillverkarna har idag lite olika teorier om hur en korrekt sele bör sitta, vissa vill att bröststolpen ska börja precis vid bröstbenet, andra vill att den börjar ovan eller under. Är man ny kan det vara bra att testa olika selar innan man köper

Detta är inte lätt, en nybörjare bör ta hjälp av en kunnig förare vid utprövning av passande sele. Här är det också viktigt att ta i beaktan om man köper en sele på sommaren att hunden på vintern får mer och tjockare päls samt musklar på sig vilket gör att selen kanske behöver vara större för att även passa på vinterhalvåret.

Ett alternativ är att få en sele måttsydd till just din hund. Det bästa är då att låta sömmerskan själv mäta din hund så att måtten blir rätt. De flesta tillverkare tar emot kunder för mätning och ibland finns de även på plats på tävlingar och i vissa fall även på utställningar. Ta kontakt med den tillverkare som du är intresserad av!

En hund som presterar dåligt i en sele kan prestera jättebra i en annan och vissa hundar behöver olika storlekar på sin sele beroende på att hunden musklar på sig under ett träningsår. För vissa individer kan det kanske också skilja en del i storlek beroende på om de är i vinter- elelr sommarpäls.

Seltillverkare man som samojedägare bör undvika är tex Non-Stop då de selarna passar väldigt få samojeder. Selarna från den tillverkaren är ofta anpassade mer efter korthåriga hundar varför halsen ofta blir för liten om selen skall sitta bra på kroppen, o.s.v.

Att hitta en ultimat passform är kanske inte alltid lätt men man brukar jämföra selen med en skjorta. En skjorta som är ett nummer för liten går inte att röra sig i emedan den kan vara två nummer för stor och ändå fungera.


Hundens skulder- och överarmsrörelser

Skulderbladet, över- och underarmen sitter fast mot kroppen med hjälp av muskler och senor. Skulderbladet rör sig runt en mittpunkt och överarmen som sitter fast i skulderbladet roterar med. Det viktiga är att den leden inte förhindras i sin rörelse. Om detta skulle ske kommer också bakbensrörelsen att hindras genom att bakbenet måste rotera i takt med frambenet oavsett vilken gångart hunden använder sig av. Problem med skavsår av selen drabbar oftast bara de hundar som jobbar extra hårt. I ett litet spann blir belastningen per hund större än i ett stort spann och därmed också ökar pressen av selen på hunden.


Selens storlekar

Hals och längd varierar beroende på ärke, modell och respektive företags storlekssystem. De mått som generellt behövs för en vanlig slädhund är:

  • Måttet för längd under. Bröstbensspetsen till svansroten, mätt mellan frambenen upp längst sidan till svansroten.
  • Måttet runt hundens hals där selen ligger an mot nacken /halsöppningen)
  • Mått runt halsen (halsbandets placering)
  • Mått runt bröstkorgen
  • Mått runt bak, midjan
  • Mått rygglängd, halsöppningen till svansrot

Selarna kan fås i flera färger och kan också tillverkas i samma färg som halsbanden. Smart för de som har många hundar och där andra personer än ägaren hjälper till att sela på.

När du mäter en Samojed för utprovning av sele var då noga med att det är hunden du mäter och inte bara pälsen. En sele måste sitta perfekt, är den bara något för stor eller för liten kommer din hund inte kunna arbeta till sin fulla effekt. Att låta hunden bära en dåligt sittande sele är lika illa som att låta föraren själv bära dåligt passande skor/kängor. Selen skall vara vadderad över bröstet och nacken. Många föredrar även helvaderade selar då de blir lite styvare och håller passformen bättre.


Några saker att tänka på

  • Halsen får inte vara för trång.
  • Vid slädkörning kan selen räcka till svansroten.
  • Vid linkörning kan selen vara både lite längre eller kortare, utan att det hindrar hunden. Belastningen är inte lika hård.
  • Bröstplattan skall helst vara precis så lång att selen inte skär in i armhålorna. En för lång bröstplatta gör tt hunden inte får balans i selen. I sakta trav har det inte så stor betydelse men om en hund skall våga gå upp i full gallopp så krävs det att den har bra stöd av sele och draglina.

Selen är viktig till och med för den novisa föraren. För hundens skull gör inte misstaget att tro att du kan göra dem själv. Den speciella konstruktionen av en dragsele så att den verkligen passar hunden är en konst som många försökt sig på men väldigt få kan hantera. Men samtidigt gör inte för stor grej av att hitta den ultimata selen, en sele av bra kvalité som säljs i fasta storlekar brukar ofta vara tillräckligt för att komma igång och köra med sin hund.


Selar och linor samverkar och kompletterar varandra

Det är många som inte känner till meningen med öglan bak på selen. Denna ögla skall reglera totallängden på selen så att en kort hund som byts ut mot en lång hund inte hängs upp i nacklinan. Hänger du upp alla selarna i öglan skall alla nackkryssen hamna på samma ställe.

Totallängden på selen du använder i ditt spann måste också stämma överens med draglinan du använder. När alla linorna är strama, skall nacklinan vinkla svagt framåt från hunden mot mittlinan. Detta gör att hunden inte så lätt trampar över nacklinan och att om den trampar över lätt får tillbaka benet på rätt sida igen. Om linor och selar inte stämmer överens, kan du antingen flytta nacklinan eller justera öglan bak på selen.

Ett av de vanligaste problemen som ofta kan drabba hårt arbetande hundar är att de får skavsår i armhålan av selen. Detta uppstår först och främst av hunden "krabber" när farten minskar. Att hunden "krabber" innebär att den springer som en krabba, nämligen mer eller mindre snedvriden. Bakänden på selen dras inåt och bröststolpen utåt mot yttre armhålan. Genom att använda längre baklinor kan man avhjälpa detta problemet lite grand.


Nome sele

Tunnare band än wp-selen pga att den är framtagen för att inte dra lika tungt. Har en något högre fästpunkt än WP-selen. Nomselen är den vanligaste typen av sele i dragsammanhang som kommer i flera olika modeller. Denna typen av sele passar många olika sorters drag men man kan inte dra något som har skaklar eftersom det inte finns några fästpunkter.

  • Sätt selen på hunden och dra upp päls vid nacken och runt halsen.
  • Belasta snörtampen i bakändan av selen, selen skall vara så lång att den når till svansroten.
  • Känn efter så att bröstplattan ej ligger mot strupen. Du ska kunna känna hundens bröstben kant i kant med bröstplattan.
  • Kontrollera att armhålorna går fria (risk för skavsår).
  • Kontrollera att selen inte ligger under revbenskanten.

De så kallade Nome selarna finns som sagt i olika utformningar, exempelvis x-back och H-back. Den så kallade X-back selen är vanligast (betckningen x för att selen är sydd i ett x mönster över ryggen) och är den mest handhavande mässigt lättanvända. Den andra varianten är H-back selen som är för förare som vet vad de gör och har en del erfarenhet. Passformen är det kritiska med alla selar och H-back selen är inte den lättaste att få på och av. Så för de som precis har börjat och står utan erfarenhet får det mycket lättare med en X-back sele som är mer vanligt förekommande och därmed också lättare att få tag i, den är mer förlåtlig i passformen på hunden och lättare att sätta på och ta av.


Slädhundsele X-back

Detta är den sele som används mest här i Skandinavien. Den balanserar bra på hunden. För alla selar är det viktigt att de är sydda balanserat i förhållande till hur hunden rör sig när den springer, inte passformen när hunden står stilla. En hund som står stilla, höjer huvudet, skjuter fram bröstet och sänker ryggen. Det ser då ut som om selen inte passar för den veckar sig uppe på hundens rygg. Håll hunden framför dig på tvären, håll hundens huvud horisontellt, rakt ut med den ena handen och sträck lätt i öglan bak på selen med den andra handen. Änden på selen, inte öglan skall då ligga precis vid svansroten. På hundar med fallande kryss kan den gå lite längre bak, men hundar med mer rakt kryss och stående svans kan få problem med att bandet på en för lång sele gnager på svansroten.

Erfarna seltillverkare anser det viktigt att krysset på sidan, där bandet från nacken möter bandet som kommer från bröststolpen, ligger bakom bakersta revbenet. Detta förhindrar att selen trycker på bröstkorgen. Dra med händerna längs med sidorna efter hundens kropp, så känner du var revbenen slutar. Huvudhålet på selen ska vara trångt för att inte påverka eller ligga an mot skuldror och därmed förhindra överarmsrörelser. Vad som kan anses som trångt är relativt, men du kan testa genom att lyfta frambenet på en hund som står uppspänd med stram lina och föra det fram och tillbaka för att se om skuldrorna- och överarmens rörelser kommer i konflikt med halsen på selen.


Slädhundsele H-back

H-back selen: den längre formen och den öppna ryggen passar ofta för lång och/eller breda hundar bättre. Denna variant av sele är uppskattade av lång- och medeldistans förare. Denna modell har av många kallats för Norris. I Skandinavien är den relativt okänd, men i USA används den av många. Det tvärgående nackbandet eller de längsgående ryggbanden har en tendens till att ligga ovanpå toppen av skulderbladen

Bortsett från detta verkar selen till att vara en bra och balanserad dragsele. Hunden får ett riktigt drag. Förare som tränar sina hundar mycket kan ha en fördel av att använda både "X-back" och "H-back" växelvis för att fördela tryckpunkterna från selarna över hundens kropp. Detta förhindrar eventuella skavsår och ömhet på utsatta ställen.


Nordisk sele

En sele som enbart används när hunden ska dra något med skaklar, tex en pulka, nordisk släde eller skrinda. På en nordisk sele sitter fästpunkterna på vardera sida av hunden. Den täcker inte heller hela ryggen som en nomesele gör.

  • Spänn buk remmen med ca 3-4 fingrars spelmån. Remmens uppgift är att hålla kvar selen vid inbromsning och ska ej vara hårt åtdragen. Om remmen sitter för hårt spänd kan den hindra hundens andning genom att bröstkorgen trycks åt.
  • Dra upp pälsen vid nacken och runt halsen.
  • Belasta selen och känn efter så att bröstplattan ej ligger mot strupen. Du ska kunna känna hundens bröstben kant i kant med bröstplattan.
  • Dragfästet för skalmen bör sitta innanför sista revbenet.
  • Kontrollera att buk remmen inte är så lång att den kommer åt att irritera snoppen hos hanhund.
  • Upphänget för skalmen skall ej dras åt mer än att den håller upp skalmen, obs ej dra.


Weightpull-sele sk wp-sele

En sele med låg fästpunkt. Ofta breda band med kraftig stoppning för att fördela och minska trycket för hunden, är framtagen för att dra riktigt riktigt tungt! Detta är inte en sele som används vid någon annan form av dragträning än att dra extrema vikter.


Kombisele

En selevariant av nome- och nordiksele i ett. Är som en nomesele men har fästpunkter för att fästa skaklar i. Används ofta vid combined där ekipaget först åker x antal km med pulka för att sedan snabbt växla om till linkörning. Används också ofta av Samojedägare som önskar kunna ha en sele för olika träningssituationer. Kanske vill man vissa gånger köra dem i lina eller i spann och andra gånger köra dem med skalar och pulka. Det blir billigare att köpa bara en sele som är kombinerad för flera syften.


Justerbar sele

De flesta selar finns i justerbara varianter där man kan korta och länga de olika remmarna. Detta kan vara ett bra alternativ medans hunden är ung och växer. Dessa brukar dock vara av lite sämre kvalitet och passform så bör undvikas när man gör en investering i den permanenta selen.


Promenadsele/spårsele

Finns både som Y-sele eller med bröstrem. Dessa selar är Inte gjort för nån form av dragträning överhuvudtaget.

Den traditionella bröstselen är med sin konstruktion inte anpassad för tunga belastningar. Skuldror och överarmar blir då pressade inåt och kan hindra hunden att föra frambenet framåt. På grund av att den är så kort bör alltid draglinan peka bakåt högre än vågrätt. Selen lämpar sig bra för normal motion där dragbelastningen är liten.


Kvalité

Hundar testar sin utrustning ultimat, dag in och dag ut. Av säkerhetsskäl bör du välja en sele gjord av starkt och hållbara material. Du vill inte att selen ska gå sönder om din hund plötsligt ser en ekorre springa över vägen!

Att investera i en högkvalitativ hundsele är också ett mer hållbart val, eftersom de kommer att hålla längre. Det är också billigare för dig på lång sikt.

Åter igen köp inte en sele som inte är tillverkad av erfarna draghundsmänniskor och välrenommerade draghundsbutiker och märken. Det blir över tid en otrolig belastning och utrustningen måste hålla säkerhetsmässigt så vi eller våra hundar inte skadar oss. Många djurbutiker och andra små djurföretag säljer sällan utrustning som är nått att ha för draghundsägaren. Utrustning för vardgsbruk till lydiga hundar är ofta för klent för en explosiv draghund i aktion. Våra hundar skall över tid kunna rycka och slita i selen och den skall hålla. Detta gäller så väl selar som halsband, midjebälten, koppel och linor, mm.


Galleri - Seler och påselning