Planera turen

Innan du påbörjar din vandring är det bra att göra en planering för hur turen ska se ut. Hur långa dagsetapper orkar man, hur lång är totalsträckan du vill gå och hur ser terrängen ut där din vandring sträcker sig? Är både du själv och hunden tillräckligt tränade för den strapatsen ni önskar göra? Kom ihåg att vandra i fjällterräng är inte samma sak som att promenera hemma på plan mark. Skillnaden är mycket större än vad den oerfarne brukar förstå innan de gjort sin första tur. Är du orutinerad är det bättre att planera för kortare turer, mindre tyngd i ryggsäcken och med mer återhämtning.

DAGSETAPPER AV LAGOM LÄNGD

Hur långt är lagom? Det är lätt att önska mer än vad kroppen sen orkar. Om det är första gången du skall ut på vandring eller om du ger dig ut på en ny sträcka, både om du ska vara borta några dagar eller kanske bara över dagen, så är det viktigt att planera vart man ska vandra så dagsetappen blir lagom lång. Det kan vara tråkigt om sträckan är för kort men det är ännu värre när man planerat en för lång vandring med ett mål som man måste komma fram till.

Ett bra riktmärke brukar vara att man går i 3-5 km/h i fjällterräng, men du bör så klart ta hänsyn till hur svår vandringsleden är dvs är det ex kuperat. Planera även in gott om tid för pauser längs vägen. Man får int luras av att tro att det är samma sak att gå i fjällen som att gå på långpromenad hemma. Att gå i fjällen är betydligt tyngre och mer ansträngande varför man inte kommer komma i närheten av de snitthastigheter man har hemma vid promenad. Och du kommer bli mycket tröttare fysiskt av att gå i fjällen än di blir av att promenera hemma vid på släta vägar och upptrampade stigar.

Om du inte är en van vandrare som vet att du färdas relativt fort är tipset att planera efter ett lägre tempo. Ett tempo av ca 3km hinner du gott och väl njuta av naturen längs vandringen och också ta en fikapus när du behöver det. Om du av någon anledning behöver knata på lite extra för att passa en tid är upp till 5km/h rimligt med packning.

Undvik att planera för långa sträckor som kan vara mycket jobbiga och påfrestande när vandrarna är trötta och hungriga. Det blir svårare att ta kloka beslut och lättare att skada sig när man är trött.


PLANERA IN ALTERNATIVA VÄGAR

Alternativa färdvägar är alltid bra. Särskilt om du ska du göra en längre vandring där du är osäker på hur fort ni kommer ta er fram. Titta på kartan och planera redan hemma vilka alternativa vägar ni skulle kunna ta för att ev förlänga eller förkorta vandringen så ni hinner fram till ert mål på den utsatta tiden. Man kan tex lägga till en extra dag i planeringen och gör en topptur på en bergstopp längs vandringen om tiden och orken finnes när man kommer till den platsen.


SKAFFA BRA KARTOR!

Planerar man att gå på väl utmärkta och välbesökta vandringsleder eller stigar kan du lätt klara dig utan en detaljerad karta men det är alltid bra att ha karta och kompass med sig. Speciellt viktigt är det när du ska vandra i natur som är mer orörd. Se då till att du verkligen har en detaljerad karta över området och inte bara en översiktskarta. Det finns ofta lokala kartor för de flesta vandringsområdena. Det finns även mer allmänna kartor från Lantmäteriet att köpa exempelvis i bokhandeln eller friluftsbutiker.

Naturen och vår omgivning förändras snabb så det kan vara bra att kolla upp hur pass gammal kartan är som du tänkt vandra efter. Det händer att vandringsleder dras om, hus rivs och byggs eller att naturområden förändras av stormar och liknande. Så länge du är medveten om att din karta inte är helt uppdaterad kan du lättare också se förändringar när du är ute. Jämför gärna med en nyare karta innan du ger dig ut så att du inte går efter den gamla vandringsledens riktning och inte hamnar där du tänkt dig.