Måste min hund vara draghund?

Nej det måste den inte, MEN man måste berika sin hund utifrån individens behov vilket är ytterst individuellt från hund till hund. Dock har Samojedhunden som ras ett stort rörelsebehov så det riktiga svaret på frågan blir kanske ändå både ja och nej. Sanningen är att de flesta hundar trivs mycket bra med att göra nästan vad som helst bara hunden erbjuds en aktiv tillvaro, både fysiskt och mentalt. En hund som får gå långa skogspromenader, träna agility och cykel motioneras mår ofta väldigt bra trotts att den inte specifikt dragtränas. Det viktigaste är att man sysselsätter sin hund med något den tycker är roligt och att den får utlopp för sitt rörelsebehov.

Alla raser är framavlade för olika ändamål. Samojeden användes ursprungligen till jakt och tidigt i historien sattes den också till arbetet som draghund (sedan ca:7000 år tillbaka). Arvet finns kvar i dagens Samojedhund och tar sig ofta uttryck i att en draghund ofta tycker att just draget är det roligaste som finns likväl som det är ett ypperligt sätt att motionera sin hund på och tömma den på energi. Därför kommer ägarna till en Samojed med stor draglust att märka att deras hund är mer tillfreds om den får utlopp för detta. Det kan ta sig uttryck i att hunden drar mycket i kopplet och bara har en sak i huvudet, "FRAMMÅT", samtidigt som den inte bryr sig särskilt mycket om ägarens försök att få den att sluta med detta. För dessa hundar/individer är själva dragandet i sig självförstärkande då den upplever glädje i att få dra, de triggas av motståndet som gör att de jobbar än hårdare. Man kan se olika orsaker till att hunden drar, den kan dra till något, mot något eller ifrån något. Draglusten gäller inte riktigt alla Samojeder även om väldigt många individer blir lyckliga av att få arbeta i selen. Åker man och tittar på dragtävlingar är det svårt att undkomma att se hur lyckliga, ivriga och förväntansfulla hundarna är inför starten.

När man står inför tanken att skaffa hund och intresset faller på någon av våra arbetande raser bör man inte fundera i banor som: "Hur lite motion behöver hunden och/eller måste man dragträna hunden". Utan istället bör man fundera över hur mycket kan jag göra för min hund och vad kan jag göra för att min hund skall få ett så bra liv som möjligt, kan jag erbjuda den en tillvaro där den får tillräcklig fysisk och psykisk stimmulans oavsett vilken aktivitet jag väljer att erbjuda den? Om detta i slutändan, vare sig man hade tänkt sig det från början eller inte leder till att man börjar prova på draghundssporten i någon form har man mycket roligt att se fram emot tillsammans med sin bästa vän. Draghundssporten förekommer i en mängd olika former där något sätt passar de flesta människor, allt från hobby/motions nivå för skojs skull och/eller för att ge sin hund utlopp för sitt rörelsebehov till tävlings och elit nivå. Drag är enkelt och erbjuder de flesta människor möjligheter. På barmark räcker det med en cykel, dragsele och expanderlina för att kunna komma igång.

Om man vill dra med sin hund eller inte är inte i sig ett kriterie för att ha rätt att äga en Samojed. Man har som ägare av en samojed rätt att ägna sig åt precis vilken hundsport man vill med sin hund, men man bör kanske inte fundera på att börja avla på en bruksras där man inte har intresse för dess rasspecifika bruksanvändning. Detta då ett av de viktigaste uppgifterna en uppfödare har när det kommer till någon av våra uråldriga bruksraser, ex. Samojeden, är just att bevara dess ursprungliga bruksegenskaper både i anatomi och egenskaper,


Om hunden inte vill dra

Självklart finns det individer som inte gillar att dra och någon garanti för detta kan man tyvärr aldrig få när man hämtar sin valp. Man skall vara medveten om att delar av raspopulationen tappat mycket av sina arbetsegenskaper på grund av att vissa uppfödare inte selekterar för detta i sin avelsselektering vilket är tråkigt då det är en del av rasens särart och specifika egenskaper, vilket också rasstandarden frågar efter. Sedan är det ju också så som med alla andra egenskaper och användningsområden att även om man selekterar goda arbetshundar till avel är det aldrig någon garanti för att dessa egenskaper ärvs ner till alla individer i kullen, genetiken är komplex, dock ökar chansen att få goda arbetshundar i nästa led om detta får vara en viktig del i avelsselekteringen. Är man säker på att man gärna vill kunna använda sin hund inom draget på något vis gör man klokast i att vända sig till en uppfödare som prioriterar detta i sitt avelsarbete. Antingen testar den seriösa bruksuppfödaren sina hundar i tävlingsspåret säsong efter säsong, vilket officiella bruksmeriter vittnar om eller så testar de sina hundar regelbundet under längre fjällturer och regelbunden fysträning.

Visst finns det många knep att pröva på en hund som inte riktigt funnit den rätta viljan att dra, men ibland får man acceptera att vissa individer helt enkelt föredrar att göra andra saker än att springa framför en släde eller pulka. Många gånger kan det finnas vissa bitar inom draget som hunden uppskattar mer än andra. Exempelvis kan en hund som inte gillar att springa fort bli en ypperlig pulka hund, som i sitt eget tempo drar sin pulka på fjällturen. Ofta kan en hund som drar lite sådär lagom vara trevligare att promenera med och löpträna tillsammans med då man som ägare får vara den som sätter tempot.

Alla hundar är mer eller mindre duktiga på olika saker, man får helt enkelt pröva sig fram för att hitta vad just ens egen hund tycker om och vilka behov den har för att vara tillfreds. Många Samojeder älskar att spåra i olika former vilket också är relativt enkelt att komma igång med. Andra individer tycker kanske att lydnad och konster är det roligaste som finns. Varje hund är en egen individ, och det är utifrån individens behov man skall forma berikningen för att just den hunden skall må som bäst och få ett underbart hundliv. Det är alltid lika roligt att se en hund riktigt trött och nöjd efter att den fått arbeta med något den tycker är riktigt roligt. Oavsett om det är efter ett härligt dragpass, ett långt och krångligt spår, ett riktigt lyckat agility pass eller något annat som hunden gillar. 

Ovan: Ja det finns så klart Samojeder som inte tycker det är roligt att dragträna och då skall de så klart få slippa och dess ägare får hitta på andra aktiviteter och motionsformer med sin hund istället. Den som skaffar sin hund i syfte att vara aktiv antingen inom draghundssporten eller att använda den som dragare i friluftslivet och får en hund som saknar bruksegenskaper och i värsta fall får en hund som inte vill alls kommer bli besviken. Tiken ovan är ett exempel på en hund som inte vill alls. Det finns de som inte vill alls och så finns det de som spinger lite grann i selen även om de saknar trycket i seleln och farten så kanske de bara travar med i sakta mak med högburet huvud. Detta är ofta orsakat av att uppfödaren ej selekterat för bruksegenskaper i sin avel eller till och med selekterat för egenskaper som går på kontrakurs med bruksarbete och prestation. Får den aktiva friluftsmänniskan en sådan hund riskerar de att både bli missnöjda med sin egen hund och börja misstro rasen som drag- och friluftshund. I och med detta är det av stor vikt att uppfödare selekterar för goda bruksegenskaper i varje generation och att varje uppfödare är ärliga mot sina valpköpare om vilken typ av hund de faktiskt avlat mot.