Träningen del 2 - tips och trix i bild

Ovan: Redan som liten tultbaby kan valpen vara med i miljön och springa lös vid förberedelser och efter turen. Tänk bara på att se till att valpen inte kan skada sig eller att den springer fram till någon vuxen hund som inte är pålitlig.


Ovan: Har man flera hundar kan valpen runt 5 månader få springa med lös eller i flexikoppel bredvid spannet för att lära sig å vara med. Viktigt att tänka på är att inte överbelasta valpen som kan behöva åka slädsäck bitvis eller sitta i knät på en passagerare vid körning med hjulfordon. Å nej alla valpar kommer inte tycka det är kul att sitta i slädsäcken, men valpen behöver vila även om den har andra åsikter själv. Valpen på bilden ovan är Akila som liten och hon hade väldigt svårt att förstå varför hon skulle åka släde å vila sig, om hon fick bestämma hade hon sprungit hur långt som helst. Sprang hon lös bredvid släden lärde hon sig snabbt att hålla sig undan matte för att slippa hamna i slädsäcken emellanåt :)


Ovan: Höstträningen innebär mycket lera och mörker. Som hundförare är det ett måste att skaffa sig en bra pannlampa, kanske två så man har en i reserv om den ena slocknar i en bäcksvart skog. För alla oss som har ett heltidsdagjobb innebär det mycket träning i mörker. Att tänka på är att det är mycket vilt i rörelse denna tid på dygnet. Men det är också riktgt kul då hundarna är supertaggade när mörkret lagt sig.


Ovan: Höstträningen innebär mycket lera och mörker. Som hundförare är det ett måste att skaffa sig en bra pannlampa, kanske två så man har en i reserv om den ena slocknar i en bäcksvart skog. För alla oss som har ett heltidsdagjobb innebär det mycket träning i mörker. Att tänka på är att det är mycket vilt i rörelse denna tid på dygnet. Men det är också riktgt kul då hundarna är supertaggade när mörkret lagt sig.


Ovan: Min vän Johanna med trehjuling och två hundar. Även om en trehjuling ger lite mer stabilitet och trygghet så är det snabbt för lätt om hundantalet ökar. 2, eventuellt tre hundar går att köra med denna typ av vagn om man inte skall äventyra säkerheten.


Ovan: Hundar i vila efter körning. En del av spanndiciplinen innebär att kunna "uppföra" sig i linorna. Jag bruka ofta låta dem stå ett tag i linorna innan jag plockar ur dem. En annan del i spanndiciplinen är att hundarna lär sig att stå framåt och sträcka linan i alla situationer för att undvika onödigt trassel, extra viktigt att ledarhundarna kan detta då det underlättar när man plockar in övriga hudar i spannet innan start.


Ovan: En lite varmare dag kan det vara bra att låta hundarna svalka av sig lite. En baksida med att tillåta dem att gå ner i diken är att de kan få en tendens att dyka när det passar dem själva. Därför är det viktigt att skapa en bra balans mellan vad hundarna får göra på tillåtelse och vad de får och inte får göra på eget initiativ. Givetvis individuellt från förare till förare vilka regler man önskar i sin spanndiciplin.


Ovan: Ute på tur möter man andra som nyttjar skog å mark. Här ovan en häst med ryttare. Viktigt att ta hänsyn till varandra och förebygga så ingen part råkar illa ut. Här valde vi att stanna och hålla i hundarna så hästen kunde passera tryggt. Hästar är ju flyktdjur vilket innebär att våra hundar när de blir exalterade och börjar skälla i kör lätt kan skrämma dem.


Ovan: Det är viktigt att i lugn och ro innan start på tävling ha tränat och befäst omkörningar. Detta är inget som kommer fungera om man inte tränat på det.


Ovan: Valp som springer med lös bredvid spannet. Ett utmärkt sätt att bygga upp valpen och förbereda den inför inkörningen.


Ovan: En filmsnutt på en valp som springer med lös bredvid spannet.


Ovan: För att undvika att hundarna dyker i fart ner i diken för att dricka kan det vara en ide att som en del av spanndiciplinen lära dem att det bara tillåts att dricka i skålar när det serveras. Här behöver man ha med sig vatten och skålar under turen och vattna gärna innan hundarna börjar titta i dikena efter vatten.


Ovan: Många träningsvagnar är ofta allt för lätta. Även vagnar på 80-90 kg draggar ett mindre spann med lätthet när de står på parkeringsbroms och vi kliver av. Ett tips i dessa sammanhang är att som på bilden ovan parkera vagnen mot en sten, större träd, stolpe mm som orkar hålla trycket från ett ryckande energiskt spann. På detta sätt kan du kliva av och tryggt greja med hundarna utan att något oförväntat händer.


Ovan: Akila med sin svarta kompis och dennes ägare Ida på cykel. Det är lite lustigt det där med hur våra hundar blir lite som rasrasister om de lever med och bara träffar andra Samojeder, lite som de tycker färgade hundar är något konstigt då hundarna hemma inte ser ut så. Så något som kan vara bra att tänka på om man vill tävla tex är att träna en del ihop med färgade hundar av olika raser så inte det är första gången de ser dessa andra raser på tävlingsdagen.


Ovan: Paus för vattning.


Ovan: Några bilder på hur jag tycker det är smart att anordna innan start på bortaplan. Har man gett sig iväg med bil till ett träningsområde tycker jag det är enkelt å spänna upp en steakout längs vägen där man tänkt starta ut, då blir det nära till linorna och vagnen sedan när man skall plocka in hundarna i spannet och man behöver inte riskera att springa till bilen och lämna de redan inspända hundarna i linorna å vända ryggen till. Praktiskt å enkelt när man är ensam med allt.


Ovan: Dra däck kan man också varva med som styrketräning, men kom ihåg att täcket blir snabbt varmt av friktionen och suger fast i asfalt tex.


Ovan: Att uppleva fjället tillsammans med sina hundar är bland det underbaraste som finns. Framför allt vårvintern är fantastisk i fjällen. Här är jag på tur med mina hundar i Ljungdalen.


Ovan: En riktigt bra ledarhund är det få förunnat att få äga. Den som gjort det förstår värdet i det och vad det betyder att i sin avel avla på dessa egenskaper. Här pratar vi om mentala egenskaper, en hund som är tillräckligt mentalt stark för att orka leda i alla situationer och över lång tid, en för mjuk och vek hund klarar inte detta. Många hundar orka kanske leda en av två dagar vid tävling, men en riktigt bra ledarhund med rätt egenskaper orkar leda i flera dagar på varandra. På fjället är detta A och O då man inte kommer nånstans om ledarhunden inte orkar driva.


Ovan: Exempel på hur man kan göra om man har en hund mer än man har linor för. Här har jag satt en extra rumplina längst fram och har 3 ledarhundar.


Ovan: Det är alltid trevligt både för hundar och ägare att komma iväg hemifrån och träna på andra platser.


Ovan: Har ni siktet inställt på en fjälltur försäkra er om att ni också har tillräcklig kunskap för att vistas på fjället. Vädret tex växlar väldigt fort och kan snabbt bli hårt och besvärligt. Här är jag och hundarna uppe vid Helags, det blåste så hårt att jag beslut mig för att tälta var en dum ide och vi gick ner till bilen igen och sov där.


Ovan: Även de mindre familjemedlemmarna har kul tillsammans med en draghund.


Ovan: BabyAkila på fjället i kolsen.


Ovan: En bild från när jag och Monika Berglöf, Snödiamantens kennel, var på fjälltur i kebenekaiseområdet. Här någon stans mellan keb fjällstation och Singistugorna. Här används det som kallas nordiskkörning där vi själva gick på skidor bakom hundarna.


Ovan: Den enklaste formen av dragträning är nog en hund framför MTB. Här en fin kväll med lite egentid tillsammans med min Kiro.


Ovan: Två olika skaklar vid nordisk anspänning. Till vänster en mittstång där hundarna går på var sida om denna. Och till höger är hundarna anspända med två skalmar där hundarna går på led mellan dem. Vilket man vill använda är lite en smaksak. Men för hundar som är vana att annars gå i lösa linor är mittstång att föredra.


Ovan: Nordisk anspänning i tävlingssituation. På bilden min vän Karin Olsson och hennes hund Bianca.


Ovan: Nordisk anspänning på fjället där hunden drar pulka. På bilden är det min Zouroff ute på tur.


Ovan: Vid meritering med en hund där kravet är att genomföra en mil under 60 min kan man välja mellan antingen de klassiska nordiska anspänningarna med pulka eller nordisksläde och föraren på skidor, eller som på denna bild med en hund, lös lina och vanlig släde där föraren står på. Används denna metod får man räkna med att föraren kommer få färdas i snön till fots en del eller sparka då det är tungt för en hund att dra en släde ensam. Men ett bra alternativ för den som inte kan åka skidor.


Ovan: Dra lite kätting är också ett komplement man kan ägna sig åt emellanåt för att bygga lite muskler på sina hundar. Och nej man behöver ingen speciell weightpullsele för detta. En vanlig nomsele räcker och en lite längre lina bak till kättingen så vinkeln mellan hunden och kättingen inte blir så brant. Detta är ett bra sätt att belasta och bygga muskler i hundens bakparti. En weightpullselel som är skapt för extrema vikter avlastar bakpartiet och lägger allt tryck på fronten istället vilket man inte vill om syftet är att bygga upp hundens muskler i bakpartiet. Biltema har grov kätting som duger bra till detta.


Ovan: Omkörningar och träning tillsammans med färgade hundar är bra och nyttigt.


Ovan: Exempel på hur man kan hänga på kätting bakom en träningsvagn antingen för att få mer i vikt i vagnen och/eller för att skapa mer friktion i träningen.


Ovan: Exempel på hur man kan hänga på kätting bakom en träningsvagn antingen för att få mer i vikt i vagnen och/eller för att skapa mer friktion i träningen.


Ovan: Träna ospårat kan också vara nyttigt så hundarna inte vänker sig vid att bara gå i fina hårda spår. Det är lite tyngre och krävs lite mer av hundarna att ta sig fram. 

Ovan: Det kan ibland vara besvärligt med bommade vägar men de mesta går att lösa om man bara vill ;)


Ovan: Att ta sig tid och låta hundarna svalka sig i vattnet är ofta skönt för dem när de ansträngt sig och är varma.


Ovan: Många hundar är väldigt snabba med att bita i linorna. Här är Nikita som liten när jag precis börjat köra in henne, som tur är slutade hon ganska fort med detta. Kör du spann rekommenderar jag att använda vajerlinor då det går otroligt fot för dem att klippa av linan helt annars. I vart fall i mittlinan bör ni ha vajer. Inte särskilt kula om en hund klipper av mittlinan så 4 av 6 hundar far iväg själva. Ha också alltid med dig nån extra nacklina och rumplina om nått går av under turen. Extra karbinhakar är också att rekommendera att ha i fickan då de går sönder lite då och då.


Ovan: Har man bara en hund och inte vill åka skidor med dem kan man skaffa sig en kickspark till vintern och motionera sin hund med.


Ovan: Att hålla på med draghundar innebär att träna i alla väder.


Ovan: Här tränar jag 3 hundar på MTB vilket inte är att rekommendera säkerhetsmässigt. Ett 2-hjuligt fordon är alldeles för lätt för så mycket hundkrafter. Det ofta bra så länge inte något händer, men när det händer så blir det inte skoj. Jag cyklade med 4 hundar en gång och mötte vildsvin, var glad att jag han kliva av cykeln innan hundarna såg grisarna.


Ovan: Min pappa som kör 4 av mina hundar på en rowerland vagn på ca 60 kg. Mer än 4 hundar upplever jag denna vag alldeles för lätt för.


Ovan: En Axaeco vagn på ca 80 kg, denna upplever jag till och med lite väl lätt redan vid 6 hundar. De draggar den med lätthet med låsta bromsar och om man vill kliva av och fixa med saker så måste man låsa den mot en stor sten eller ett träd.


Ovan: Här blev vi omkörda av team Snötrollens på en träningsträff.


Ovan: Zouroff på tur. På styret ser ni att jag har med mig lite kätting detta för att han skulle få jobba lite mer. Zouroff var en sån hund som inte jobbade särskilt mycket om han inte måste därför brukade jag cykla med honom å hänga lite kätting i selen på honom så han både fick röra sig i högre hastigheter och belasta sina muskler vilket är viktigt för alla levande varelser, att röra på kroppen och bygga lite muskler.