Inför tävling och meritering
Det kan vara lite krångligt i början och förstå hur allt hänger ihop. Till att börja med behöver man förstå skillnaden på öppna tävlingar som ligger under Svenska draghundssportförbundet (SDSF) och de meriteringar som ligger under Svenska kennelklubben (SKK) och Svenska polarhundklubben (SPHK). Så kallade öppna officiella drag-/slädhundstävlingar har SDSF som paraplyorganisation medans våra meriteringar som syftar till att utvärdera vårat avelsresultat har SKK som paraplyorganisation. SDSF och SKK är två olika organisationer men vi som förare blir påverkade av dem bägge. Vid meritering inom SPHK regi används tävlingsreglerna från SDSF som en grund och sedan lägger man meriteringsreglerna uppepå. Meriteringsreglerna är alltid överordnad tävlingsreglerna. Detta innebär att man behöver läsa på både gällande tävlingsregler så väl som gällande meriteringsregler om det är meritering inom SPHK organisation man vill deltaga vid. De öppna officiella tävlingarna inom SDSF som inte leder till några meriteringar som stambokför inom SKK är bara beroende av de officiella tävlingsreglerna.
Officiella SDSF tävlingar finns på både nationell och internationell nivå. Svenskt mästerskap är öppet för alla att delta i. Svenska mästerskap genomförs i Nordisk stil, slädhundstil och i barmarksstil. Inför internationella mästerskap arrangeras observationstävlingar där stilansvariga tar ut deltagare för att representera Sverige.
För att tävla i drag behöver man en licens. Hundarna delas in i olika grupper på tävling.
- Grupp A -alla hundar, även blandrashundar.
- Grupp B -Renrasiga hundar förutom: Stående fågelhundar, Dobermann och Siberian Huskey.
- Grupp C -Dobermann och Siberian Huskey.
I reglerna för draghunsport, som är fastställda av IFSS (International Federation of Sleddog Sports Inc), finns utförlig beskrivning för respektive gren.
Sporten delas in i många klasser beroende på ålder och kön på förare, hundras samt stil. Stilarna är: Nordisk stil med skidor och pulka eller skidor och lina, Slädhundstil med olika stora spann och distanser och Barmarksstil, som delas in i linlöpning, cykel, sparkcykel eller flerhjuliga fordon.
Besök gärna SDSF hemskida där du hittar mycket information kring draghundstävlingar: https://draghundsport.se/
Olika distanser
Det finns tre olika klasser: sprint (kortdistans), medeldistans och långdistans.
Detta krävs för att få tävla:
- Vaccinerad hund
- Registrerat dig som medlem på svenska draghundsförbundets hemsida
- Grönt kort
- Föraridentitesnummer FID (får du när du gör grönt kort testet)
- Licens
- Medlemskap i klubb ansluten till Svenska draghundsförbundet. Ex: något av SPHK distrikt.
- Rätt utrustning för den klass du deltar i
- Ha koll på tävlingsregler t.ex vid start, omkörning, skyltning m.m.
Många tävlingar har också en motionsklass, alltså en klass där du kan starta utan tävlan, där behövs ingen licens! SDSF har en kollektiv olycksfallsförsäkring som täcker de som vill pröva att vara med i motionsklass.
Är hunden tillräckligt tränad?
Har hunden tillräckligt med mil i benen inför start? Tänk på att en tidigare otränad hund har längre startsträcka för att komma igång i träningen än en hund som gått många säsonger. Det är för sent att ta en hund i träning i december som inte tränats regelbundet tidigare och tro att den skall vara en tillgång i teamet i februari. Skall du låna in andras hundar försäkra dig om att de verkligen är tränade lika mycket som dina egna. Många är de som säger att de tränat sina hundar men sen visar det sig inte vara så.
Har du grönt kort?
För att kunna tävla i draghundssport är ett av kraven att man har GRÖNT KORT. Detta gäller tävlingsklasserna men inte i motion - och barnklasserna. Oavsett om man ska vara med och tävla eller inte så är det bra att ha deltagit i en grönt kort kurs. Alltså en grundkurs i hundkörning. Utbildningens målsättning är att ge deltagarna teoretiska och praktiska kunskaper för att tävla med draghund och innehåller bland annat regler och bestämmelser, uppträdande på tävlingsplatsen,"sportmanship" samt nödvändig egenvård av hund.
Har du tävlingslicens?
Tävlingslicensen är en licens för att få tävla på officiella draghundstävlingar i Sverige. Man löser licens för den förening man vill tävla för.
Avgiften används av SDSF till sådant som har med tävlingarna att göra, t.ex. domarutbildning, anmälningssystem, tävlingskalender, etc. I licensen ingår också en försäkring, som gäller vid tävling, organiserad träning och prova-på verksamhet anordnad av medlemsföreningarna.
Läs mer hos SDSF: https://draghundsport.se/sv/121
Har du koll på tävlingsreglerna?
Det finns olika regelverk beroende på vilken tävling du tänker starta. Inom SPHK lägger vi officiella tävlingsregler som grund och ovanpå det meriteringsreglerna. Grundreglerna kan antingen utgå från IFFS regelverk eller WSA regelverk. Läs igenom det aktuella uppdaterade regelverket inför varje säsong/tävling.
Regelverken hittar du på respektive organisations hemsida.
På draghundssportsförbundets hemsida hittar du reglerna för IFSS: https://draghundsport.se/dokumentarkiv/regler.aspx
Har du koll på meriteringsreglerna?
För våra polara raser tillämpar SPHK prov- och meriteringsregler som har SKK som huvudman. Dessa skiljer sig mot tävlingsreglerna. Varje prov utlyses med ett tävlingsreglemente i grunden och sedan lägger vi vårt eget regelverk för polarhundar ovanpå. Meriteringsreglerna trumfar alltid över tävlingsreglerna.
Aktuellt regelverk för polarhundsprov finns på SPHK hemsida.
Polarhundsprov är inte det samma som draghundsprov som finns för andra arser.
SDSF "Mina sidor"
På Svenska draghundssportförbundets hemsida kan du skapa en inloggning och där ser du sedan när tex ditt gröna kort är registrerat, om din licens fortfarande gäller, du kan anmäla till officiella tävlingar, mm.
https://draghundsport.se/medlemsidor/inloggning/default.aspx
Var hittar jag tävlingar och meriteringar?
Officiella tävlingar som är öppna för alla raser finns på SDSF hemsida.
Prov och meritering för polarhundar utlyses på SPHK hemsida och i polarhunden. Varje rasklubb tillkännager vilka tillfällen som är meriterande för kommande säsong på sin hemsida.